Здравната каса ще заплаща медицински храни за пациенти, които са

...
Здравната каса ще заплаща медицински храни за пациенти, които са
Коментари Харесай

Здравната каса ще заплаща медицински храни на пациенти, които са в състояние на недохранване

Здравната каса ще заплаща медицински храни за пациенти, които са в положение на междинна или тежка форма на недохранване - по този начин наречената малнутриция. Това става допустимо след решение на Надзорния съвет, с което две от формите на малнутриция са добавени към листата на болесттите, за които фондът покрива такива разноски за домашно лекуване.
Прочетете още
Одобреното през седмицата решение е причина в бъдеще всеки нуждаещ се от висококалорична здравна храна да я получи посредством финансиране от Здравната каса, изясни лекар Антоанета Тончева, член на общността " Мостове " - една от организациите, които от 5 години се борят за обезпечаване на такива храни за българските пациенти.

" Това могат да бъдат пациенти след тежки хирургически интервенции, които да развият малнутриция, може да са онкологични пациенти с дейна все още терапия, може да са пациенти с хранителни разстройства, с инсулти и най-различни ".

Предстоят още няколко стъпки, с цел да стартира покриването на такива разноски - създаване на правила за оценка на положението на пациента и на методика, по която ще се отпускат медицинските храни. След това би трябвало да се проведат публични поръчки за доставка на храните и тогава ще стартира кандидатстването от страна на нуждаещи се хора, добави лекар Тончева.

" В момента, в който стартира отпущането на храните по Каса в границите на към две години, съгласно мен, ще има към този момент много по-акуратни данни в действителност какъв брой души се нуждаят годишно от такива храни ".

Очаква се медицинските храни да станат налични посредством възнаграждение от Здравната каса от идната година. Към момента са събрани данни от педиатри и гастроентеролози за 550 деца, които имат потребност от такива храни, съобщи БНР. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР