Здравната каса планира да въведе електронни рецепти и направления от

...
Здравната каса планира да въведе електронни рецепти и направления от
Коментари Харесай

Здравната каса планира да въведе електронни рецепти и направления догодина

Здравната каса възнамерява да вкара електронни предписания и направлени я от началото на идната година, оповестява. През 2019 година се планува и обогатяване на информацията в електронните здравни досиета на пациентите . На уеб страницата на Здравната каса към този момент е обезпечена опция на всеки, който има п ерсонален код за достъп до услугите на Национална агенция за приходите , да прегледа и електронното си здравно досие.

Всеки здравноосигурен българин има електронно здравно досие от 2009 година. " Посещение при общопрактикуващ доктор, посещаване при лекари експерти. Каквото е регистрирано за вас, при нас може да се види ", споделя шефът на " Информационни процеси и сигурност на информацията " в НЗОК Александър Огнянов. Р езултатите от проучванията не се качват в досието. В момента то е налично единствено за пациентите.



" Информацията би трябвало да бъде налична за медицинските експерти
", счита общопрактикуващият доктор доктор Гергана Николова и добавя: " Понякога положението на пациента е такова, че той не може да изясни добре какво се е случило сега и къде е бил на лекуване ". Предвижда се лекари и лечебни заведения да получат достъп до електронните досиета, при изискване че пациентите са съгласни.

Очаква се с построяването на Национална здравна осведомителна система следващата година в електронните досиета да се качва повече информация. " Резултатите от медицинските проучвания, резултатите от проучвания, които са извършени в болнични заведения ", изброява Александър Огнянов.

Още до края на тази година лечебните заведения ще могат да качват епикризи в електронните досиета . От Здравната каса припомнят, че в електронното досие пациентите могат да наблюдават дали лекари и лечебни заведения са отчели повече от действително осъществените действия.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР