Здравната каса няма да заплаща повече от две лекарства за

...
Здравната каса няма да заплаща повече от две лекарства за
Коментари Харесай

От 2020 Касата плаща до 2 лекарства за заболяване

Здравната каса няма да заплаща повече от две медикаменти за едно заболяване. Това гласи планът за Националния рамков контракт (НРД) за 2020 година, който бе оповестен в последните часове преди Лекарския съвет и Лекарския събор, където би трябвало да бъде разискван и признат или отритнат.

В отворено писмо общопрактикуващите лекари в София област алармират до медиите за новите ограничавания за вярното лекуване на пациентите в плана на НРД, оповестен в 16:15 ч. на 11 декември на уеб страницата на БЛС. 
Лекарите са обезпокоени по какъв начин ще лекуват пациентите си. " Дори и при отвод на Събора на БЛС да подпише Националния рамков контракт (НРД), тези текстове евентуално ще залегнат в разпоредбите за работа през 2020 г, които ще дефинира НЗОК ", се споделя в писмото им. Промените целят единствено икономии за касата без мисъл за хората. Резултатът ще бъде увеличение разноските за хоспитализации, считат лекарите.

" Договорените в него текстове лимитират правото ни да лекуваме хронично болните според управленията за държание, ще доведат до нараснали разноски на болните за изписване на предписания и закупуване на медикаменти. Като резултат контролът на хроничните болести ще се утежни, за част от хората - необратимо ", се споделя в писмото на персоналните лекари.

С измененията в член 49 и член 67 на Националния рамков контракт се лимитира опцията жителите на България да получат съответно лекуване за хроничните си болести, отчасти заплатено от осигурителния фонд.

Лекарите ще могат да изписват до 3 препарата, а когато се употребяват комбинирани медикаменти - не повече от 2 медикамента. Нещо повече, НЗОК ще заплаща на аптеката не повече от 1 смесен лекарствен артикул. Това значи, че тежки болести като диабет, сърдечна непълнота, по-тежките форми на хипертония, ще би трябвало да закупуват по-голямата част от нужните им лекарства на свободни цени.

Например болестта Сърдечна непълнота, което е много постоянно в практиката, според Европейските управления за държание е належащо да се лекува с диуретици, съдоразширяващи лекарства, АСЕ-инхибитори, лекарства за понижаване на сърдечната периодичност и лекарства за понижаване на съсирването на кръвта.

Според плана на Националния рамков контракт 2020 Здравната каса ще поеме отчасти единствено 2 от тези 5 съществени лечебни групи, останалите ще се закупуват от обезпечените без понижение.

Пациентите със Захарен диабет ще имат същите проблеми. Съвременната медицина предлага да се включват лекарства от разнообразни групи, настоящи на разнообразни равнища, за да се реализира оптимално добър надзор на болестта и да се отсрочи оптимално развиването на затруднения, само че съгласно плана на НРД 2020 това няма да бъде допустимо, поради препоръчаните ограничавания.

Пациентите би трябвало да посещават няколко пъти месечно персоналния си доктор за издаване на предписания. Това е заложено в член 52, който поставя ограничаване една рецепта или един откъслек да се изпишат медикаменти за повече от 30 дни, които да се компенсират при идващото изписване.

Ако лекарството е за 20 дни, не можем да изпишем на тримесечна рецепта 2-1-2 опаковки (което е допустимо по разпоредба 4). В този случай пациентът би трябвало да идва за рецепта тогава, когато свърши всички изписани лекарства, т.е. на 40-ия ден в нашия образец.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР