Здравната каса има натрупан излишък, но тези пари не могат

...
Здравната каса има натрупан излишък, но тези пари не могат
Коментари Харесай

Защо заплатата на болничен лекар не може да стигне 2000 лв.

Здравната каса има насъбран остатък, само че тези пари не могат да стигнат до лекарите, с цел да се усилят заплатите им Лечебните заведения настояват, че нарастването на клиничните пътеки от 25 % е изядено от инфлацията и не стига за заплати В понеделник надзорният съвет на касата ще преглежда два сюжета за разпределение на средствата за лечебни заведения до края на годината, другояче остатъкът би трябвало да се върне в бюджета
Здравната каса образува остатък в частта за болнична помощ за 2022г., т.е. - пари има. В същото време, лечебните заведения стоят празни и не могат да изработят тези средства, тъй че и личният състав им да може да получи по-високи заплати. Напрежението, което поражда този спор за парите на касата, тази седмица ескалира до митинг в една държавна болница и писма от всички болнични асоциации - на университетските, държавните, общинските и частни лечебни заведения - до служебния министър председател и отрасловото министерство.

Разбира се, намеси се и съсловната организация на лекарите, Българският лекарски съюз (БЛС), който упорства наличните средства да се изразходват по специфична методика и да не се връщат в централния бюджет.
Какво се случва
Екипът на държавната болница във Велико Търново стачкува през седмицата, тъй като вместо предстоящите от 1 август т.г. минимални заплати от 2000 лева на доктор и 1500 лева за здравна сестра, които трябваше да бъдат изплатени през септември, междинната заплата на доктор остана 1037 лева, а на сестрите - 820 лева
Реклама
От началото на май лечебните заведения получават приблизително 25% повече по клиничните пътеки за лекуване на пациенти. Целта беше с тези средства да се усилят заплатите от 1 август и да се откри кои от лечебните заведения не могат да изпълнят това обвързване, с цел да бъдат подкрепени от страната. Условието в Националния рамков контракт (НРД) беше, че в случай че не се усилят заплатите от 1 август, лечебните заведения ще получават по-малко нарастване на клиничните пътеки - 15 % вместо 25% . Лечебните заведения апелираха този текст в НРД и Върховният административен съд (ВАС) предходната седмица дефинитивно спря действието му, до момента в който се произнесе всъщност. Така се получи, че лечебните заведения не престават да получават увеличените суми за клиничните пътеки с 25 %, уговорени в НРД, само че без да имат задължението да усилят заплатите, отново уредено в НРД. Междувременно за заплатите беше подписан групов трудов контракт в здравния бранш, единствено че в него периодите за нарастване не са от 1 август, а в границите на две години.

През пандемията лечебните заведения започнаха да получават по-високи хонорари поради средствата за работа на първа линия и настрана - добавки към заплатите на всички лекари, сестри и санитари за работа в епидемиологична конюнктура. От април насам, обаче, изключителната епидемиологична конюнктура бе прекратена и надлежно отпадна основанието да се получават ковид-добавки от здравната каса, както беше през последните две години. Идеята беше тези средства да бъдат обезщетени с нарастване на клиничните пътеки, което така и така беше неотложно, а медиците да стартират да получават почтено заплащане.
Пари в здравната каса има През тази година за болнична помощ в бюджета на НЗОК са планувани 2.791 милиарда лева Болниците могат да получат тези средства единствено против активност - лекуване на пациенти, а не поради това, че съществуват. Отделно от това, парите от здравни вноски могат да се харчат единствено за здравни заплащания, а в случай че здравната каса има остатък, тя би трябвало да върне парите в централния бюджет в края на годината. Асоциациите на университетските, регионалните, общинските и частните лечебни заведения в петък настояха в писмо до служебния министър председател, министерството и здравната каса НЗОК незабавно да им помогне да се оправят с непредвидено растящите разноски, защото нарастването от 25% от май е било " изядено от инфлацията " и не стига освен за заплати, само че и за това лечебните заведения да работят, без да натрупат нови задължения. В същото време в самата здравна каса пък има насъбран остатък на средства по перото за болнична помощ, неусвоени средства за лекуване, който е в размер на 135 млн. към края на септември, а настрана от това не е отварян запасът на НЗОК за непредвидени разноски, който е 171 млн. лева Българският лекарски съюз счита, че тези средства могат да се разпределят по методика сред лечебните заведения и да посрещнат разноските им.
Болничните асоциации упорстват на всички лечебни заведения да се заплати действително осъществената активност, като единичните цени се индексират с % на инфлацията, оповестена от Национален статистически институт, считано от 1 септември до 31 декември 2022 година
Реклама
Те акцентират, че клиничните пътеки са нараснали с 25%, само че пък е понижен размерът активност, т.е. случаите при които се позволяват хоспитализации, и на процедура бюджетът за болнична здравна помощ е повишен единствено с 3.4% през т.г. спрямо предходната. От сдруженията акцентират, че актуализацията на държавния бюджет в средата на годината е направена при прогноза за годишна инфлация от 11.6%, а месечната инфлация през август по данни на Национален статистически институт е 17.7%.

" Вдигането на заплатите, по метода, по който беше направено, в едни лечебни заведения " изяде " нарастването на цените на клиничните пътеки, а в други докара до генериране на спомагателни задължения. Без остойностяване на цените на клиничните пътеки и увеличение на средствата за опазване на здравето като дял от Брутният вътрешен продукт, лечебните заведения са затруднени в обезпечаване на предстоящите от тях хонорари за личния състав и качествено лекуване на пациентите ", настояват в писмото си асоциациите.

В интерес на истината заплати от 2000 лева за доктор от дълго време са достигнати в огромните академични и частни лечебни заведения, единствено че те се получават като общ брой от ниска съществена заплата, пари за трудов стаж и висок % в допълнение материално стимулиране, който идва от преразпределение на парите за работа по клинични пътеки на съответното поделение. Идеята на " Продължаваме промяната " със спрения от съда анекс беше медиците да стартират да получават високо твърдо месечно заплащане и да не зависят от волята на своите началници. Директорите пък, разумно, не желаят да се разделят с този инструмент, както и с цялостното ръководство на средствата, постъпващи в болничното заведение.

Директорите на държавни лечебни заведения са политически назначения, като със напълно дребни изключения, те датират от времето на ГЕРБ. Тяхната работа не се ревизира изключително задълбочено, нито пък търпят санкции за неприятни резултати и по този начин лечебните заведения (държавни и общински) са натрупали неплатени отговорности в размер на 800 млн. лева Основното направление, по което изтичат тези средства, са публичните поръчки за доставки на болнични консумативи, храна и така нататък През тази година се чака те да доближат обща стойност близо 3 милиарда лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР