Здравната каса е на червено, като разходите са с половин

...
Здравната каса е на червено, като разходите са с половин
Коментари Харесай

НЗОК е на червено, аптеките заплашват да спрат временно работата с Касата

Здравната каса е на алено, като разноските са с половин милиард повече от плануваните за тази година. Най- евентуално няма да останат пари за разплащане с аптеките, а те пък заплашват краткотрайно да затворят порти. Това демонстрира отчет на ръководителя на Надзора.

Още при гласуването на бюджета на Касата за тази година доста организации предизвестиха, че ще се стигне дотук.

Планира се с 340 милиона лв. от запаса на Касата да се покрие част от дефицита на средства. Сумата ще отиде за профилирана, болнична и дентална помощ, както и за медицинските произведения.

Други 100 милиона се възнамеряват да се обезпечат от по-висока събираемост на осигуровки. С тях ще се покрият част от разноските за медикаменти. Така дефицитът се стопява до 35 милиона лв..

Според отчета сумата ще се заплати следващата година и е за медикаменти за домашно лекуване, т.е. ще се дължи на аптеките .

Извън всички тези сметки Касата дължи и 250 милиона лв. на фондове в други страни от Европейски Съюз, в които са се лекували българи.

За поредна година заплащания към аптеките се възнамеряват да се отсрочат. 35-те милиона лв. са за медикаменти, които ще се провиснал на пациентите през ноември, само че ще се възстановят от Касата следващата година.

Ако това се случи, има заплаха аптеки да затворят порти за пациенти с медикаменти по Касата за интервала, за който няма да им се заплати в период.

„ Между 1 и 15 ноември тези, които се вслушат в нашия съвет, няма да обслужват здравноосигурени лица, през този интервал пациентите няма да могат да получават медикаментите си”, изясни ръководителят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов.

В отчет на ръководителя на Надзора на Касата написа, че измежду аргументите за преразхода е извънредно неефективна, даже изчезнала система за надзор върху разноските на медикаменти, а от промишлеността настояват - за несъответстващо бюджетиране.

„ Зад сухите числа в тези отчети нормално стоят излекувани пациенти и избавени човешки животи, които институциите постоянно пропускат”, уточни Деян Денев, шеф на ARPharM.

Според отчета договарянето сред компаниите и Касата за отстъпки от цените на медикаментите е непрозрачно. Тази година то ще върне във фонда 130 милиона лв.. За следващата година обаче сумата е под въпрос .

Утре се чака съвещание на Надзорния съвет на касата. Ще се разисква спешен проект.

Дупката в бюджета на Здравната каса ще бъде запълнена - такава прогноза направи шефът на НЗОК проф. доктор Камен Плочев в предаването „ Лице в лице”. По думите му има механизми, с които дефицитът ще бъде преодолян.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР