Здравната каса да поеме лечението, включително терапии и лекарства, за

...
Здравната каса да поеме лечението, включително терапии и лекарства, за
Коментари Харесай

Проект: Касата вече ще плаща за всички редки болести. Специалисти от чужбина ще идват да лекуват тук

Здравната каса да поеме лекуването, в това число лечения и медикаменти, за всички редки болести при децата, без значение дали те са включени в листата на редките болести.

Тази смяна е написана в проектонаредба за медицинските и други услуги от Закона за здравето, оповестена за публично разискване. В нея се регламентират и всички функционалности на фонда за деца, които от 1 април се поемат от НЗОК.

Поради дребния брой на тези пациенти характерните способи на лекуване на редките болести не са включени в пакета услуги по линия на наложителното обезпечаване. “С смяната се подсигурява правото на деца с редки болести да получат възнаграждение за своето лекуване, без значение че болестта не е обхванато от други механизми на здравната система ”, написа в претекстовете на министър Кирил Ананиев.

Наред с това след авансово утвърждение страната ще заплаща на децата и всички нужни медицински произведения, високоспециализирани апарати и уреди за самостоятелна приложимост и диетични храни.

За пациентите над 18 година също е планувано да се поема лекуване в чужбина, обвързвано с способи, които не се ползват у нас, само че са с потвърдена успеваемост в международната процедура и биха им помогнали. Така се преодолява рискът пациент да бъде оставен без лекуване единствено тъй като в страната ни не е развъртян способ, прочут в международната медицина.

И за децата, и за болните над 18 година е планувана опция да се финансира присъединяване на непознати лекари за диагностика, лекуване и реализиране на трансплантации. Така те ще могат да се лекуват от висококвалифицирани експерти тук, без да им се предизвикват сложното пътешестване и престой в друга страна. Това би повишило и потенциала на нашата система.

При лекуване на деца в чужбина с изключение на заплащането на престой, превоз и вербален превод ще се финансират до 3 контролни прегледа при потребност.

Възрастните пациенти обаче няма да получават пари за компаньон. Освен това те ще би трябвало сами да търсят предложения и да ги ползват към документите, с които аплайват за лекуване на открито. Ще се желае мнение единствено на един експерт, който да каже нужно ли е то.

При трансплантации може да се поемат разноски по намиране на донор, в това число неродствен, проучвания, вземането на органа/стволовите кафези и тяхното превозване, медикаменти и прочие, нужни за предоперативното лекуване, реанимацията и следоперативния интервал.

От април документите за кандидатстване за лекуване в чужбина ще се подават в районните здравни каси или в централата на НЗОК. Решенито за финансиране ще се взима от профилирани комисии - една за деца и една за възрастни. За децата ще се търси мнението и на двама външни специалисти. При различие в мненията им шефът на касата ще може да изиска мнение от 3-и експерт или ще се привиква консилиум. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР