Здравната каса да излезе със становище, че продължава договора с

...
Здравната каса да излезе със становище, че продължава договора с
Коментари Харесай

Иван Маджаров, БЛС: Касата да продължи договора с фармацевтите

„ Здравната каса да излезе със мнение, че продължава контракта с фармацевтите. За 20 лева се подписва пациентът за осъществената услуга (преглед при лекар), с цел да я отчетем пред касата. В аптеката никой с нищо не се подписва ", сподели ръководителят на Българския лекарски съюз (БЛС) доктор Иван Маджаров пред NovaNews.

Повод за думите му е разногласието сред фармацевтите и Касата за опцията, в случай че едно от изписаните медикаменти го няма в аптеката, то да не бъде изписвано.

Относно разногласието сред фармацевти и Касата, той съобщи: „ Ако не беше цинично за правата на пациентите, щеше да е неуместно ".

Той запита кой разреши договорът на фармацевтичния съюз да не се продължава автоматизирано.

„ Кой направи по този начин, че закри всички общински аптеки - в болничните заведения резервираха общински и държавни аптеки ", изясни Маджаров. Той се обърна към фармацевтите с думите: „ Колеги, не ви ли е позор, че милиони хора се тормозят какво ще се случи с тях.

„ Не може човек, приключил висше фармацевтично обучение и знае че лечението е прецизен интервал, точна доза, да приказва по този начин ", сподели доктор Маджаров по адрес на фармацевтите.

Днес изтича договорът сред Здравната каса и Българския фармацевтичен съюз. „ Днес имаме последна среща с преговорните екипи. От фармацевтичния съюз се надяваме на положително решение ", съобщи шеф на аптека във Велико Търново.

„ Идеята за публични аптеки е нерационална ", счита аптекарят. „ По-скоро е прочувствено скимване, което е надалеч от практиката. Ние сме хората, които дефинираме ", сподели фармацевтът.

„ Не се месим в лечението на лекарите - какво и по какъв начин да изпишат. Въпросът е пациентът да има право поради липса на даден медикамент на пазара, той да взе участие интензивно в покупката. Ако пациентът няма право на избор в процеса на терапия, ние ще го върнем към персоналния доктор или експерта, ще има смяна на лечението. Сериозно би трябвало да се помислят тези неща - става въпрос за здравето и за богатството на пациента.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР