Здравната информация е най-личната информация, с която човек може да

...
Здравната информация е най-личната информация, с която човек може да
Коментари Харесай

Аркади Шарков: Всеки достъп до здравната информация може да постави човек в параграф 22

Здравната информация е най-личната информация, с която човек може да разполага. Всеки достъп до нея може да сложи човек в параграф 22. Това разяснява в " Денят стартира " по Българска национална телевизия здравният специалист Аркади Шарков.

Скепсисът във връзка с ръководството на електронните системи в България ще продължи да стои на дневен ред. Но това е в цяла Европа – във връзка с това кой, по какъв начин и кога има достъп до здравната информация и какъв брой добре непокътната е тя, съобщи Шарков.

Той акцентира, че с хартиения документ за сложена ваксина може да бъде прекосена нашата граница без проблем.

„ Ваксинационните паспорти са отчасти решение на рецесията във връзка с едно от главните права, с които разполагаме в Европейски Съюз – свободното напредване. Друг е въпросът по какъв начин ще се оправи Европейски Съюз с централизирания метод за ръководство на рецесията с издаването на тези паспорти. Очаква се доникъде на юни комисията да предложи цифрова платформа или подобен паспорт, който да бъде общопризнат от държавите-членки. Но всяка държава-членка друго подхожда към тази рецесия. Естония при започване на месеца пусна пилотно подготвен имунизационен паспорт. Но Естония е страна, която се е потвърдила, че е извънредно добра във връзка с дигитализацията, там има електронно опазване на здравето, електронно държавно управление. Много от държавите-членки в Европа не желаят да имат подобен вид цифров паспорт. Около 40 % от германците са скептични за дигитализацията и техните здравни данни да бъдат налични в интернет. Британците са малко по-позитивни “, изясни здравният специалист.

Европейски Съюз сподели, че не може да сплоти всички държави-членки. Това касаеше и поръчването на още ваксини, както и единния портал за следене на ковид, уточни той.

Допълни, че здравната рецесия е на устойчиво равнище.

Не мога да кажа какво ще се случи след отварянето на заведенията за хранене и заведенията. Що се касае до здравната рецесия, която би следвало да бъде ръководена от политиците, излязохме с обръщение за надпартиен консенсус и разговор, който все още не е общопризнат от нито една от политическите партии, сподели още Аркади Шарков.

В съпоставяне с миналата година доста от лечебните заведения търпят загуби – в резултат на това, че беше спрян плановият банкет и хората ги е боязън да се лекуват, добави той.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР