Здравна реформа у нас досега нямаше. Откакто е създадена здравната

...
Здравна реформа у нас досега нямаше. Откакто е създадена здравната
Коментари Харесай

Проф. Иво Петров: Крайно време е да променим здравеопазването в правилната посока

Здравна промяна у нас до момента нямаше. Откакто е основана здравната система, се стигна ненапълно, без да се довърши. Това беше в ущърб както на лекарите, по този начин и на пациентите. Крайно време е да променим нещата в вярната посока. Това сподели в предаването "Лице в лице " по БТВ инвазивният кардиолог проф. Иво Петров във връзка новия здравноосигурителен модел.

До огромна степен има назадничавост в системата, която се държи от хора, които нямат интерес тя да бъде изменена, акцентира той.

За да се случи промяната, би трябвало да си отговорим на най-важния въпрос – за какво би трябвало да я създадем. Системата би трябвало да стане по-достъпна и по-справедлива, съобщи проф. Петров.

По думите му здравната система в България е минимум солидарна спрямо доста страни в Европейския съюз.

У нас има прекомерно доста здравни заведения и относително положителната медицина у нас се размива в медицина междинна категория. Харчим доста за дребните неща и не харчим изобщо за огромните. Здравната промяна би трябвало да бъде направена по този начин, че да бъде обективна за множеството пациенти. В момента тя е най-несправедлива за обществено слабите. Безумното доплащане в лечебните заведения е допустимо най-несправедливо и солидарният модел е опустошен, разяснява инвазивният кардиолог.

Трябва да преценим на кое лечебно заведение какви функционалности да възложим и тези, които имат своята обществена функционалност, да останат с такава функционалност, а високотехнологичната здравна активност да бъде пренесена в университетските лечебни заведения, както е по целия свят, означи проф. Иво Петров.

Според него, в случай че бъде понижен броят на лечебните заведения, те ще бъдат по-добре обезпечени с личен състав, а заплатите в тях ще са по-високи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР