Здравият сън е важен за разграждането на старите и растежа

...
Здравият сън е важен за разграждането на старите и растежа
Коментари Харесай

Какви са опасностите при недоспиване

Здравият сън е значим за разграждането на старите и растежа на нови неврони в мозъка, твърди съветският неврологът Павел Хорошов. За сериозната заплаха от неналичието на сън за човешкия мозък той предизвести в изявление за URA.RU

Неврологът уточни, че по време на сън мозъкът освен обработва информацията, получена денем, само че и се почиства от „ остарели и заболели “ кафези.

„ Най-важната работа, която се случва по време на сън, е почистването на мозъка. Някои неврони, които са изживели времето си, се разтварят и на тяхно място порастват нови неврони “, изясни той. Така се опровергава неправилното разбиране, че нервните кафези не се възвръщат, разясни специалистът.

Новите кафези не просто порастват на мястото на старите, а би трябвало да поемат оптимално функционалността на старите кафези и да запълнят пространството, продължи лекарят.

По думите му това не се случва в един цикъл на сън, а в няколко, по тази причина е желателно човек да има здрав сън. „ Ако човек има къс сън, тогава този развой няма да има време да приключи, няма да бъде спрян, просто ще бъде доста по-бавен. Сънят е доста значимо нещо освен за тялото, само че и за мозъка “, заключи лекарят.

По-рано президентът на Руското сдружение на сомнолозите доктор Михаил Полуектов изясни, че стресът , измененията в метода на живот и нарасналата възбудимост на нервната система са измежду най-честите аргументи за нарушавания на съня. Специалистът увери, че когато се отстрани повода за напрежението, проблемите със съня в множеството случаи изчезват. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР