Здравейте, търся ви с много важно съобщение. Не знам дали

...
Здравейте, търся ви с много важно съобщение. Не знам дали
Коментари Харесай

Ало, обаждам се, за да ви кажа истината за войната на Русия в Украйна

" Здравейте, диря ви с доста значимо известие. Не знам дали сте наясно с това, което сега се случва в Украйна. Истината е, че там тече ужасяваща инвазия. "

Така, с трептящ глас от вкъщи си в Литва, Мария Стонит стартира едно от десетките си позвънявания към инцидентни хора в Русия.

Дори и в съседство на страната им режимът на Путин да води война повече от месец, да се организират бомбардировки, да се убиват цивилни и над 4 милиона украинци да са принудени да избягат от страната си, множеството руснаци нямат кой знае какъв брой информация по въпроса. Тази, която доближава до тях, е деликатно завършена от Кремъл и няма нищо общо с действителността. Думите " инвазия " и " война " са неразрешени в Русия, а разпространението на " погрешна " информация какво се случва в Украйна се санкционира с до 15 години затвор. 

След като и обществените мрежи бяха неразрешени от Москва, хората оттатък тази осведомителна завеса залагат на изобретателни способи, по които да я пробият. Телефонните позвънявания се трансформират в един от тези подходи.

30-годишната режисьорка на документални филми Стонит израства в Литва след разпадането на Съветския съюз, само че споделя пред CNN, че все пак съветската опасност в никакъв случай не изчезва изцяло. Когато стартира нашествието в Украйна, я спохожда чувство на отчаяност и беззащитност. Със брачна половинка ѝ стартират да звънят на компании, музеи и заведения за хранене в Москва и Санкт Петербург, с цел да се опитат да разкажат на хората същинската история на войната, които бушува наоколо до тях. 

Оказва се, че надалеч не са единствените, които са се сетили за този модел на информиране - на 8 март е открит уеб сайтът CallRussia.org. Мотото е  " Направете най-важното позвъняване в живота си. " Целта на акцията е да се наберат 40 милиона обществено налични номера в Русия. Платформата генерира на инцидентен принцип на кого да позвъниш, дава ти вариантите да го направиш по телефон, през Telegram или WhatsApp, а след диалога те пита дали си съумял да се свържеш и какво се е случило по-късно.

Според основателя на уеб страницата, шефът на латвийска креативна организация Паулиус Сенута, руснаците имат силата да прекратят войната, в случай че имат достъп до достоверна информация и схванат за страданията на украинските си съседи. 

" Много хора в Русия поддържат протичащото се, " споделя Сенута пред CNN. " Но занимателното е, че те не знаят, че сега се организира война. Че стотици, хиляди души са убити, пускат се бомби, деца умират, а дами раждат в метростанции - не знаят нищо от това. "

С помощта на психолози екипът му съставя сюжет, по който да се водят диалозите със инцидентно избраните руснаци. Целта не е да се влезе в спор, а да бъде показана човешката покруса и фактът, че в Русия няма информация за протичащото се.

Само за първата седмица след стартирането на уеб страницата, хиляди доброволци съумяват да направят 84 хиляди позвънявания. 

Любопитното е, че дребен брой от руснаците затварят телефона. Повечето попадат в две категории - такива, които спорят и такива, които слушат. Според Мария Стонит мнозина не приказват, защото ги е боязън, че позвъняването може да бъде проследено и да последват санкции.

Един диалог със чиновник в московски музей оставя ярка диря у нея, даже и индивидът насреща да не споделя доста. " Вярвам, че даже мълчанието сред брачна половинка ми и тази жена бе доста значимо. Тя не затвори - чака дълго време, искаше да чуе всяка една дума. "

Обажданията не са единствено на инцидентен принцип. Украинският ресторантьор Миша Кацурин прекарва първите дни от нашествието в изненада за какво родителите му, които живеят в Русия, не звънят, с цел да проверят как е. Когато взема решение самичък да се обади, открива, че татко му просто не има вяра, че има война:

" Съществуват в друга действителност, " разяснява Кацурин протичащото се пред CNN. " Каза ми, че желае да повярва, само че не може. "

Местните съветски медии представят напълно друг сюжет - на втори март да вземем за пример, когато Москва улучи учебни заведения и катедрали при обстрела си над Харков, по съветските малките екрани бе обявено, че 40 украински градове са били освободени. Дори глобите от Европейския съюз и Съединени американски щати не се загатват. 

За да помогне на други в сходна позиция, Кацурин основава уеб страницата " Папа, поверь " (Татко, повярвай), за да даде препоръки по какъв начин да се беседва с родственици и другари за войната в Украйна. За тези, които имат вяра на изказванието, че локалното държавно управление се ръководи от нацисти, той предлага да се каже, че Володимир Зеленски има украино-еврейски корени. Когато хората държат да се придържат към термина " военна интервенция ", той поучава да се изясни, че една страна пресича границата на друга, обсажда я и завладява градове. 

И въпреки всичко множеството диалози не са сполучливи - Серж Харитонау от Беларус, който работи като медиен специалист в Международната мрежа за стратегически дейности за сигурност в Съединени американски щати, признава, че руснаците са жертва на агитация, само че не ги оневинява изцяло:

" От една страна, да, те са жертва. Но от друга, решението дали ще имат вяра на пропагандата е тяхно, както и това да отричат не единствено различната информация, само че и съществуването ѝ. "

Истината е, че да приказваш против дейностите на Кремъл носи тежки последици. Повече от 14 763 протестиращи от 151 съветски града бяха арестувани, а публицист, виновен за организацията на спокойно шествие, е санкциониран с 30 хиляди рубли.

" В момента казусът е, че относително дребен % от хората са против войната. Правителството може с лекост да ги заглуши и арестува. Не биха могли обаче да арестуват целия народ, " споделя Стонит. 

Именно по тази причина позвъняванията са крачка, въпреки и малка, в вярната посока. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР