Здравето на крал Салман – настъпи ли часът на властовия

...
Здравето на крал Салман – настъпи ли часът на властовия
Коментари Харесай

Проф. Владимир Чуков за novini.bg: Хегемонията на Саудитска Арабия е безапелационна в областта на енергетиката

Здравето на крал Салман – настъпи ли часът на властовия преход в страната - най-големият международен производител на петрол. Анализ за novini.bg на проф. Владимир Чуков, прочут арабист, академични учител и академик в региона на политиката на Близкия Изток и исляма.

Световните организации оповестиха, че саудитската нефтодобивна компания „ Арамко “ е станала най-богатата компания в света, измествайки от челното място американската „ Епъл “. Пазарната стойност на саудитската компания се пресмята на 2,43 трилиона $ против 2,37 на американския й съперник. Това стана допустимо поради високите цени на енергоресурсите като през 2021 година саудитският икономически индивид е повишил своите облаги със 124%. Хегемонията на Саудитска Арабия е безапелационна в региона на енергетиката, която след експлоадирането на войната в Украйна се трансформира в ахилесовата пета на международната стопанска система.

Паралелно с това познавачи на саудитската политика са на мнение, че страната минава в сериозен стадий от своята история.

Официален Рияд търси нова роля в изменящия се свят. Изглежда, че договорът Queency не се възприема като задоволителна гаранция за съществуването на кралството. По различен метод казано, актуалният мощен човек търси равноправност от Вашингтон. Моментът е прекомерно сензитивен, защото в Рияд става преход на властта, а точно от синовете на краля – учредител  Абдулазиз към неговите внуци.

Настоящият престолонаследник би трябвало да се пребори с два съществени стълба, влияещи върху саудитския истаблишмент, с цел да утвърди властта си – ръководещата династия и Съединени американски щати. В тази светлина съгласно кралската канцелария преди дни крал Салман беше признат в болничното заведение в Джеда, с цел да му бъде направена колоноскопия /преглед на дебелото черво/и някои други проучвания.



Лекарите са решили, че той би трябвало да остане в болничното заведение за известно време, макар заключенията, че резултатът е „ монархът е здрав “. От тогава канцеларията не дава настоящи вести за здравето на 86-годишния крал Салман. В същото време саудитецът Халед ал Джабли, наследник на известния опозиционер Саад ал Джабри - някогашна дясна ръка на някогашния престолонаследник Мохамед бин Найеф, прочут с дейните си контакти с американското разузнаване и самият той доктор разяснява, че ендоскопията/ част от която е колоноскопията/, рядко изисква хоспитализация. Обикновено тя не се предлага за хора над 85 години. Според ал Джабри това е било наложено от евентуално стомашно-чревно кървене. През  месец март кралят беше признат в болничното заведение в Рияд единствено за промяна на батерията на пейсмейкъра, само че беше освободен същия ден от болничното заведение.

Поведението на обществените медии също е симптоматично, пожелаващи му здраво здраве и благоденствие.

Саудитските блогъри ясно си дават сметката, че наближава моментът, в който тяхната просперираща страна ще премине през тежко вътрешнополитическо тестване.

Това е реалност изключително след засиления американски напън за увеличението на нефтодобива през призмата на войната в Украйна. Ако геополитическата конюнктура и вътрешнополитическите салда бяха естествени, здравето на крал Салман нямаше да е от такова значение.   

Обикновено, традиция в кралството е ръководството през последния „ сложен за монарха интервал “ да се осъществя от неговия престолонаследник – нормално брат или полубрат. Властта след леталния завършек на титуляра гладко минава в ръцете на, де факто, ръководещия. Престолонаследникът не е изправен пред съществени провокации, защото има съглашение сред братята, а връзките със Съединени американски щати са постоянни. Сега нещата са разнообразни, изключително в светлината на „ голямата потребност на Вашингтон от този стратегически регион “.

Когато фокусът на американското внимание се реалокира към Азия /заявено от Барак Обама  Барак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на Съединени американски щати. Роден е на 4 август 1961 година в Хавай. Той е първият през 2014 г./ смисъла на Саудитска Арабия понижа. Това провокира известна паника във властовите кръгове на „ международната нефтена помпа “.

След експлоадирането на войната в Украйна обаче нещата се възвърнаха.

Епицентърът на американското внимание още веднъж се върна в Европа, за сметка на Азия. По тази причина освен Вашингтон, само че и целият свят следи деликатно, само че и безмълвно здравословното положение на саудитския монарх. Докато кралят е жив, даже в „ недотам оперативно положение “, той обезпечава легитимност на дейностите на престолонаследника Мохамед бин Салман /MBS/, а точно ръководство на страната и установяване на цената на нефта на международните тържища посредством картела ОПЕК +.



MBS е на мнение, че главната заплаха на пътя му към престола е стопанинът на Белия дом, който не отстъпва в настояването си за повишение на добива на петрол. Нещо повече, някои експерти дефинират доближаването на MBS с съветския президент Владимир Путин  Владимир Путин Владимир Путин - съветски политик. Роден на 7 октомври 1952 година в Ленинград, в този момент Санкт-Петербург. През и китайския водач Си Дзинпин като искрено предизвикателство към Джо Байдън  Джо Байдън Джо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 година в. Редица близкоизточни специалисти са на мнение, че в своето схващане американският президент упреква точно MBS като причина за невижданата инфлацията в Съединени американски щати. Управляващите демократи и тяхното държавно управление, които се явяват на частични избори през ноември, ще струпат гнева си върху саудитеца, в случай че резултатите са извънредно пагубни за техните претенденти.

В тази връзка Конгресът възобновява полемиките и евентуалното прегласуване на закона NOPEC /No Oil Producing and Exporting Cartels Act/, гласуван още през 2007, само че в никакъв случай не прибавен. Става въпрос за правна норма, която разрешава дейности на интернационалните картели да бъдат съдени според американското антитръстово законодателство. Визиран е картелът ОПЕК и най-много Саудитска Арабия. Ако това стане, връзките Вашингтон-Рияд ще се изострят още по-силно.



 Все отново нищо не се знае. Запознати допускат, че е допустима и договорка сред двете страни. В някои обществени мрежи започнаха да се тиражират догатки за предаването на саудитски опозиционери като Саад ал Джабри против повишението на продукцията на Арамко на международния пазар. Експерти допълват, че ал Джабри не живее в Съединени американски щати, а в Канада и той не е под американска пълномощия. Всъщност белегът за евентуална договорка сред Байдън и MBS ще бъде евентуалното предаване на Рияд на Саад ал Джабри. Ако последният, по някакъв метод се окаже в Саудитска Арабия, значи, че Байдън е приел властта на младия принц като държавен глава на нефтената монархия и се отказал от Мохамед бин Найеф. Някои обаче смятат, че е допустимо и Байдън да подписа договорка с съперници на MBS, за неговото премахване. Всъщност схемата е ясна. Това направи Доналд Тръмп  Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски предприемач и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 година в нюйоркския с MBS, с цел да в профил Мохамед бин Найеф, който е по-близък до разузнаването и до кръговете в Демократическата партия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР