Здравето на червата се превърна в модна дума за уелнес,

...
Здравето на червата се превърна в модна дума за уелнес,
Коментари Харесай

Специалистите по хранене заклеймиха нова уелнес тенденция

Здравето на червата се трансформира в фешън дума за уелнес, а напитките " gut shot " се продават по рафтовете на съвсем всички супермаркети.

Експертите обаче настояват, че въпреки здравето на храносмилателната система да е значимо, дребните питиета не са " чудотворното " лекарство, за което се показват на пазара.

Сред най-популярните са шотовете, приготвени от джинджифил и куркума, пшенична трева и ферментирало кисело мляко.

Здравословните питиета, които могат да костват 2 лири (4,57 лева.) за единствено 100 мл, настояват, че покачват имунитета, възвръщат енергийните равнища и поддържат микробиома - трилионите микроби в червата.

 width=

Но диетолозите предизвестяват, че тези оздравителни питиета не би трябвало да се възприемат като " панацея за всички здравословни проблеми " и оферират просто да се ядат плодове.

Пробиотичните питиета не са нещо ново. Марки като Yakult, които настояват, че поддържат чревния ви микробиом здрав и обитаем, съществуват на пазара от десетилетия.

Сред по-новите оферти са шотът за вътрешности въз основата на кефир на M&S x Zoe за 2 паунда, както и сокове като Plenish, Moju и версии на супермаркетите.

Много уелнес шотове могат да се похвалят с качествата си за възстановяване на работата на червата. Но наредбите в Обединеното кралство не разрешават на производителите да настояват, че продуктите им усъвършенстват имунната функционалност или поддържат обикновено храносмилателно здраве.

Според записания диетолог от Бирмингам доктор Дуейн Мелър обаче те могат да вършат изказвания, свързани с витамините и минералите, с които са обогатени, като калций и витамин D.

Гетшотовете могат да спомогнат за поддържане на естествената функционалност на храносмилателните ензими с помощта на наличието на калций, изяснява доктор Мелър.

Въпреки изказванията за здравословност, той съобщи, че продуктите " не са чудодейно средство и е по-добре да се храните разнообразно и здравословно, в това число с плодове и нормално кисело мляко ".

Някои здравни изказвания за тези питиета се основават на " лимитирани научни доказателства ".

" Някои пробиотични смеси от бактерии могат да бъдат потребни при опити, само че липсва поредност в сместа от бактерии и в това какъв брой са нужни, с цел да оцелеят в суровата киселинна среда на стомаха и да стигнат до дебелото черво, с цел да доведат до изгоди за здравето ", добави доктор Мелър.

Роб Хобсън, основаният в Лондон диетолог и създател на книгата Unprocess Your Life, съобщи, че напитките няма да имат същите изгоди за здравето като постоянното хранене с уравновесени ястия.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР