Здравеопазването е един възел от проблеми, свързан с много фактори,

...
Здравеопазването е един възел от проблеми, свързан с много фактори,
Коментари Харесай

Проф. Хинков: Бях спрян от правителството за конкурсите за болнични директори

Здравеопазването е един възел от проблеми, обвързван с доста фактори, доста ползи, доста зависимости – неща, които би трябвало да се вземат решение екипно, последователно, целеустремено и стабилно.

Това съобщи пред БНР някогашният здравен министър проф., който си сложи оценка " Добър 4 " за работата си на поста.

Той показа, че му е олекнало, откакто към този момент не е министър, само че не съжалява за нищо. Много е тежка тази задача, изясни професорът и акцентира, че не е канен от служебния министър да продължи да бъде на поста. Хинков повтори още веднъж, че не желае повече да заема поста на здравен министър, като най-важната причина за това е, че не може да се сътвори резистентен екип и устойчива политическа поддръжка, която да " не бъде обвързвана с въздействия и ползи и в региона на медикаментите, и в региона на назначението на шефове ".

Като завещание, което оставя проф. Хинков в здравното министерство, е точно провеждането на състезания за шефове на лечебните заведения, тъй като мандатите на множеството от тях изтичат.

" Тези процедури трябваше да ги проведа аз. Но аз бях спрян. От държавното управление бях спрян. Бях спрян от премиера, вицепремиера. Тогава беше казано, че министър, който си отива, не би трябвало да организира състезания ", описа той, само че попита какво значение има това, откакто състезанията би трябвало да бъдат справедливи, почтени и транспарантни.

А казуса " Пирогов " го дефинира като продължаващ скандал:

" Принципалът на тази болница е министърът на опазването на здравето. След като той е взел решение, че този шеф би трябвало да бъде отхвърлен и е издал заповед за това, той продължава да действа на това работно място. Това са неща, които в страната би трябвало да се вземат решение редовно, защото другояче се нарушава самият принцип и на разделяне на управляващите, и законовата процедура ".

Хинков означи, че завещава на новия длъжностен здравен министър и стартирани действия, за които тя е съгласна, че би трябвало да довърши: " Разплитане на проблеми, свързани със законодателство, което сме внесли в Народното събрание, и планове, които би трябвало да се довършват ".

Като огромен проблем някогашният здравен министър уточни детската болница: " Има огромен напън да се реализира сходна самодейност от частна конструкция. Има неравнопоставеност сред държавните и частните болници и във връзка с тяхното създаване и поява изобщо. Ще се получи по този начин, че детската болница ще изчака да минат всички процедури, свързани с обжалване на всяка социална поръчка, която тя е длъжна да прави, до момента в който една частна самодейност може да построи частна болница за по-малко от 2 години. Това е огромен проблем. От друга страна наличните човешки запаси са лимитирани и може да се получи по този начин, че няма да има кой да работи в огромната болница, която е народен приоритет ".

Според него решението в този случай е Народното събрание да освободи тази болница от публични поръчки, с цел да може бързо да бъде приключена. В противоположен случай процедурите ще се протакат в годините, тъй като постоянно се намира компания, която да апелира всяка стъпка в това създаване, изясни той. По думите му сега се чака решение на Върховния административен съд по тъжба на компания, само че то се бави. Тромава процедура, заключи проф. Хинков.

Като различен огромен проблем той посочи периодичното изгубване на медикаменти. Завещах на идващия министър и това решение - да се удължи срокът за възбрана на изнасяне на медикаменти, сподели някогашният министър.

Той добави също, че са говорили с новия министър и за най-проблемните лечебни заведения в страната, където би трябвало да се внимава. Една от тях е болница " Св. Анна " във Варна, даде образец проф. Хинков.

" Проблемът е систематичен и той е обвързван с това, че държавните лечебни заведения, заради редица аргументи, тяхното ръководство, промяната на шефове е извънредно трудно и се получават такива неща, като болничното заведение в Котел. Появява се шеф, който евентуално има други планове, а не да оздравява и да води болничното заведение както би трябвало ", разяснява той.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР