Здаседание на ДПС в сараите на Доган. Снимка: Архив БГНЕС

...
Здаседание на ДПС в сараите на Доган. Снимка: Архив БГНЕС
Коментари Харесай

Управляващите приветстват завоя на Доган, ДПС мълчи


Здаседание на Движение за права и свободи в сараите на Доган. Снимка: Архив БГНЕС

Ще се отдръпна ли Движение за права и свободи от подготвяния взаимно с Българска социалистическа партия избор на съмнение към кабинета " Борисов 3 ", след новата интифа на почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган? Засега отговор на този въпрос няма, а ваканцията на Народното събрание улесни депутатите от Движение за права и свободи да заобикалят неуместната тематика. " Знаем толкоз, колкото и вие ", разяснява в петък пред Mediapool депутат от Движение за права и свободи.

В същото време ГЕРБ и " Обединени патриоти " приветстват позицията на Доган, че държавното управление им няма опция и вотът на съмнение, плануван за 17 януари, ще навреди на българското европредседателство.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова разгласи, че партията й няма да се откаже вота на съмнение и заключи новата обстановка в Движение за права и свободи с думите: " Доган поддържа Борисов ".

С речта пред актива на Движение за права и свободи, произнесена на предновогодишно празненство в сарая, почетният ръководител на Движение за права и свободи съблюдава традицията си да сервира предновогодишни политически сърпрайзи, въпреки че този път не толкоз стресиращи колкото през 2015 година

В четвъртък вечерта той повеля на Движение за права и свободи да не смъква държавното управление на ГЕРБ и " Обединени патриоти " от власт, с което завъртя партийния курс на 180 градуса, откакто преди месец активът на Движение за права и свободи бе безусловно " длъжен " да работи за ремонт на ръководещата коалиция с националистическите партии.

Всъщност заплаха за събаряне на държавното управление вследствие вота на съмнение на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи няма, защото ГЕРБ и " Обединени патриоти " разполагат с нужния брой гласове за спасяването му. В този смисъл посланието на Доган от нощес е директна поддръжка на премиера Бойко Борисов, който неотдавна го прикани " да проявят за тези шест месеца малко разсъдък ".

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов се съгласи с констатацията на Доган. " Няма кой да ръководи с изключение на ГЕРБ. Това споделя почетният ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган и това е по този начин. Когато една позиция, въпреки направена от политическия конкурент, е вярна, би трябвало да се признае ", разяснява той в петък пред бТВ.

По думите му такова самопризнание се чува и от представители на Българска социалистическа партия, само че това били хора, които предпочитали в този момент да не се обявяват.

" Това, което сподели Доган, се препокрива със социологическите изследвания – че няма предпоставки за предварителни избори ", добави той.

Цветанов побърза да посочи, че изказването на Доган не значи, че сред ръководещите и Движение за права и свободи има политическа сделка за вота на съмнение.

" Готови сме за този избор на съмнение на 17 януари. Речта на Доган обаче се разграничава малко от позицията на ПГ на Движение за права и свободи. Виждаме, че сега има едно национално отговорно говорене да няма избор на съмнение, ще забележим какво ще стане и ще има ли на 17-и избор. Доган споделя, че претекстът за вота е стани, с цел да седна ", сподели Цветанов.

Вицепремиерът и съпредседател на " Обединените патриоти " Красимир Каракачанов оцени високо позицията на Доган. " В Движение за права и свободи има умни хора, които мислят вярно ", разяснява той.

" Фактът, че почетният водач на Движение за права и свободи заявява, че това държавно управление няма опция, това демонстрира, че въпреки всичко и в тази партия, която най-крайно ни подлага на критика, има хора, и то умни хора, които мислят вярно. Истината е, че в действителност няма опция. И тук въпросът не е единствено за европредседателството ", сподели Каракачанов, чиято патриотична коалиция през ден се заканва да " изтребва " Движение за права и свободи.

Той посочи, че " Обединени патриоти " не са обсъждали вид за излизане от държавното управление.

" От обръщението на господин Доган си вършим три извода. Борисов се тормози от напрежението в страната, избор на съмнение за корупция и разнобоя с патриотите и помоли господин Доган за помощ. И я получи. Доган поддържа Борисов ", съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, представена от партийния пресцентър.

" За почетния ръководител на Движение за права и свободи, " патриотите " в ръководството са неточност. Разбирайте в подтекст: махни ги и ние ще те подкрепим. Тоест, няма потребност от нови избори, има потребност от промяна в държавното управление на едните с другите ", уточни още Нинова, която кой знае за какво чак в този момент установи нещо, заявявано постоянно в прав текст от Движение за права и свободи.

И посочи, че Българска социалистическа партия желаят смяна в модела на ръководство, а не промяната на " патриотите " с Движение за права и свободи.

" Всички да пазим стабилността. Но коя непоклатимост? Стабилно се закриват лечебни заведения, устойчиво се подвигат цени на вода и ток. Стабилно сме първенци по корупция и най-бедни в Европа, устойчиво една каста става все по-богата, а народът все по-беден, устойчиво пораства броят на необразованите деца и устойчиво изчезваме като народ. Стабилно всеки месец има митинги против това държавно управление. Благодаря, ние не сме съгласни! Ние желаеме смяна на този модел на ръководство, а не просто промяна на патриотите с Движение за права и свободи в държавното управление. Вот на съмнение ще има. Конгрес на Българска социалистическа партия го реши, парламентарната група ще го внесе. Не сме в предходната обстановка с 38 депутати, която постановяваше да търсим гласове от Движение за права и свободи. Сега сме осемдесет и продължаваме напред. Очевидно оставаме единствената съпротива и опция. Хората да избират. Техният глас ще реши ", съобщи Нинова.

Така все още единственото незнайно е дали партийното управление на Движение за права и свободи ще предприеме внезапния завой, желан от Доган, като се има поради, че депутатите му до през вчерашния ден се заканваха по малкия екран, че през 2018 година ще внасят избор след избор на съмнение към държавното управление.

От основаването си до момента Движение за права и свободи постоянно е била лоялна към създателя си и някогашен ръководител Доган. Преди няколко години той се отдръпна от поста, само че си остана неин неоспорим водач, без значение че най-влиятелният представител на Движение за права и свободи се споделя Делян Пеевски, който сега е индивидът, разпределящ порциите в страната.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР