Заявявам категорично становище против планираното повишение на цените на топлинната

...
Заявявам категорично становище против планираното повишение на цените на топлинната
Коментари Харесай

Омбудсманът: Абсурд е при по-ниска цена на газа, хората да плащат по-скъпо парно и топлата вода от 1 юли

„ Заявявам изрично мнение срещу плануваното покачване на цените на топлинната сила за битовите клиенти за интервала от 1 юли 2023 година до 30 юни 2024 година Поскъпването на парното и топлата вода е недопустимо за жителите поради сегашната нестабилна икономическа обстановка в страната, както и опциите, които нормативната уредба дава на КЕВР за балансиране на ползите на потребителите и сдруженията ". Позицията на омбудсмана Диана Ковачева бе показана през днешния ден, по време на публичното разискване в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), от специалист на институцията.

Проектът за решение на Комисията планува нарастване на контролираните цени на топлинната сила за крайните клиенти на топлофикационните сдружения с главно гориво природен газ в диапазона 0,05% - 0,48%. Според проф. Ковачева това е неприемливо изключително в изискванията на мощно и дълготрайно намаляване на главния ценообразуващ фактор - цените на природния газ, които според прогнозата на КЕВР ще спаднат приблизително с 23,82% за идващия регулаторен интервал.

Аргументът на омбудсмана е, че при поевтиняването на главното гориво е обосновано и разумно да се разисква понижение на цените на създадената топлинна сила от природния газ за топла вода и отопление за крайните клиенти, а не ново повишаване.

Общественият бранител обръща внимание, че на процедура препоръчаното от КЕВР минимално покачване на цените на топлинната сила в реалност ще се трансформира в доста повишаване на топлинната сила за всички клиенти на топлата вода и парното - с малко над 11% от 1 юли 2023 година, заради покачването на ставката на Данък добавена стойност от 9% на 20%. Така потребителите ще се окажат в неуместната обстановка при доста понижение на цените на природния газ да заплащат по-високи цени за топлинна сила, каквито нямаше даже по време на невижданата енергийна рецесия през 2022 година

В мнението си омбудсманът насочва оферти да бъдат прегледани и употребявани всички благоприятни условия за компенсиране на недовзетия доход на обща стойност към 276 млн. лева на топлофикационните сдружения с главно гориво природен газ, като се употребяват други източници, вместо покачването на крайните цени на топлинната сила.

„ Смятам за вярно задачата за идния регулаторен интервал да бъде понижение на цените на топлата вода и парното, за компенсиране на покачването на ставката на Данък добавена стойност от 9% на 20% ", показва проф. Диана Ковачева.
Тя упорства да бъде осъществен обширен разбор на салдото на средствата във Фонд „ Сигурност на електроенергийната система " в сравним интервал до 30 юни 2023 година, с оглед разискване на опциите за вдишване на тежестта от недовзетия доход на топлофикационните сдружения за регулаторния интервал 1 юли 2022 година - 30 юни 2023 година от Фонда.

Подчертава, че е належащо да се проучва деликатно още веднъж и опцията за разсрочено компенсиране на разликите сред прогнозните и отчетните разноски на сдруженията за природен газ - за няколко последващи интервала, за по-равномерно разпределение във времето на финансовата тежест за крайните клиенти при изплащането на недовзетия доход на топлофикациите.

По отношение на тока за бита в мнението си омбудсманът моли да се преразгледа Проектът на решение на КЕВР за цените на ел. силата поради понижението на цената на тока на енергийната борса в последните месеци и изплащането на обезщетения от страна на страната на ЕРП-тата и Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО) за електрическата енергия за софтуерни разноски.

Според обществено налична информация за интервала от 1 януари 2022 година до 31 март 2023 година за компенсиране на софтуерните загуби на електропреносната и електроразпределителната мрежа са изплатени 497 млн. лв..

„ Настоявам КЕВР да даде подробна и ясна информация по какъв начин тези средства са отразени в цените на мрежовите услуги за битовите консуматори. В противоположен случай остава подозрение за метода на потребление на тези средства, предоставени безплатно от страната ", декларира омбудсманът.

Позицията на проф. Ковачева е, че при продължаващата тежка икономическа конюнктура в страната се изисква при определянето на цените на електрическата енергия по-стриктно от всеки път да бъде спазван правилото за обезпечаване на баланс сред ползите на енергийните предприятия и клиентите.

Съгласно Проекта на решение на КЕВР цените на електрическата сила се усилват по отношение на настоящите при „ Електрохолд Продажби " ЕАД с 3,44%, при „ ЕВН България Електроснабдяване " ЕАД - 3,41% и „ Енерго-Про Продажби " АД - 4,24% за природа от 1 юли 2023 година до 30 юни 2024 година

Омбудсманът пита кое постанова цените на нощната сила да се усилят надлежно със 120,92% - за Електрохолд Продажби, 151,44% за ЕВН България и 154,69% за Енерго-Про, както и на дневната сила - надлежно сред 30,85% и 32,09%, в случай, че цената, по която НЕК ще продава ел. сила на крайните доставчици се усилва с 38,67 % (от 81,90 лева./МВтч на 113,54 лева./МВтч).

Проф. Ковачева попита и за какво компонентата за активността „ доставяне с електрическа сила от краен доставчик " е избрана в оптимален размер - 7%.

Обърна внимание, че избраният размер на средногодишните софтуерни разноски (загуби по мрежата) е по 7,5% на трите ЕРП-та.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР