Заявките към чипмейкъра нараснаха с 300% след развода с TSMCБизнесът

...
Заявките към чипмейкъра нараснаха с 300% след развода с TSMCБизнесът
Коментари Харесай

Huawei превръща MediaTek в топ заплаха за Qualcomm

Заявките към чипмейкъра набъбнаха с 300% след развода с TSMC

Бизнесът на MediaTek може да дръпне внезапно вследствие на по-тясното партньорство с Huawei
(снимка: MediaTek)

Санкциите, наложени на Huawei от администрацията на Доналд Тръмп, подтикнаха китайската компания да ускори партньорството си с MediaTek до степен, която може да трансформира тайванския чипчейкър в доста по-силен съперник на Qualcomm.

Вече стана ясно, че Huawei възнамерява интензивно да употребява платформите на MediaTek в своите смарт телефони, откакто TSMC се подаде на натиска на Съединени американски щати и има намерение да спре да извършва поръчки от досегашния си сътрудник. Прокрадват се информации, че Huawei и MediaTek възнамеряват нов, доста по-тесен съюз, в сравнение с по-рано.

Досега към 70-80% от смарт телефоните на Huawei използваха едночипови системи HiSilicon, само че още тази година обстановката ще се промени, защото китайската компания търси опция на Kirin. Според източници на Gizchina, поръчките на SoC MediaTek за смарт телефони Huawei към този момент са нарастнали с повече от 300%.
още по тематиката
Този ход на Huawei, предизвикан от глобите на Съединени американски щати и натиска против чипмейкърите, които употребяват американски технологии, усилва доста позициите на MediaTek и ще разреши на компанията по-успешно да конкурира водача в мобилните чипове Qualcomm.

MediaTek заема второ място след Qualcomm на пазара на SoC за смарт телефони, а новият контракт с Huawei внезапно усилва мощта на компанията. Очаква се чипове на MediaTek да се появят в мобилните телефони Huawei от междинен и висок клас.

В предишното Huawei използваше чипове MediaTek единствено в смарт телефоните си от ниск и междинен клас. Наскоро MediaTek показа няколко нови SoC с поддръжка на 5G и възнамерява да разшири своето портфолио, а партньорството с Huawei безспорно ще даде мощен подтик на бизнеса й.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР