Заявки се подават до 21 юли 2017 г. чрез бюрата

...
Заявки се подават до 21 юли 2017 г. чрез бюрата
Коментари Харесай

Бизнесът получава нови финансови стимули да наема работници

Заявки се подават до 21 юли 2017 година посредством бюрата по труда в страната

Още по тематиката
Какво би трябвало да знаят работодателите за влязлата в действие смяна от тази година

Те няма потребност да потвърждават, че не могат да намерят способени български експерти

620 хиляди лева е общият бюджет по двете насърчителни ограничения.Максималният период за финансиране на работните места от страната е 12 месеца.
Работодателите ще могат да аплайват по две нови насърчителни ограничения за претовареност на безработни лица от уязвими групи на пазара на труда. Общият бюджет по тях е 619 200 лева, прецизираха за " Капитал " от Агенцията по заетостта. Заявки се подават до 21 юли 2017 година посредством бюрата по труда в страната.

Участници и преференции

Субсидии ще се дават от страната при обезпечаване на работа на безработни лица, както и на хора с увреждания. Изискването към безработните е да са били записани в бюрото по труда не по-малко от шест месеца или да са на възраст до 24 или над 50 години, или да са с главно и с по-ниско обучение. Лицата с трайни увреждания също би трябвало да са регистрирани в бюрата по труда.

С предоставяните посредством Агенцията по заетостта средства се покриват до 50% от разноските за заплати и осигуровки за сметка на работодателя за безработните лица и до 75% - за хората с увреждания. Работодателите сами ще преценят каква да е продължителността на трудовите контракти с наетите лица, като тя не може да е по-малка от 3 месеца. Максималният период за финансиране на работните места от страната е 12 месеца.

Преференциите са по линия на Закона за поощряване на заетостта и се дават под формата на държавна помощ. За тях могат да аплайват работодатели от всички браншове на стопанската система, като се изключи обвързваните с преправка и търговия на селскостопански артикули или със закриването на въглищни мини, както и осъществяващи експорт на артикули или действия, осъществени с изискване за потребление на локални артикули за сметка на вносни.

Двете нови ограничения стартират в дейния летен сезон и са подобаващи за работодатели, търсещи работна мощ за произвеждане на селскостопанска продукция, риболовство и аквакултури, прецизират от Агенцията по заетостта. До този миг работните места в тези браншове не можеха да получат финансиране посредством другите стратегии и ограничения на организацията поради ограничавания в използването на схемите за минимална помощ.

Други настоящи ограничения

В момента е настояща схемата " Ваучери за заети лица " по оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси ". Приемът на заявки по нея стартира на 15 юни. Право да аплайват имат заети лица, които са на трудов контракт в предприятия отвън държавната администрация и имат междинна или по-ниска степен на обучение. Желаещите имат опция да преминат професионално образование и/или образование за придобиване на основна подготвеност с ваучери. Обучението по основна подготвеност може да бъде другарство на непознати езици или цифрова подготвеност. Безвъзмездното финансиране по плана е в размер на 85% от цената на ваучера, а останалите 15% се доплащат от обучаваното лице.

Към 30 юни подадените заявки за включване в образования с ваучери са 20 809. От тях 9705 заявки са подадени по електронен път, оповестяват от Агенцията по заетостта. Приемът ще бъде прекратен при постигане на избрания финансов запас по плана, който е 50 млн. лева Очакванията са, че с плануваните средства 54 хиляди заети лица ще могат да покачат своята подготовка.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР