Заявили сме, че обучението ще е присъствено и ще е

...
Заявили сме, че обучението ще е присъствено и ще е
Коментари Харесай

Образователният министър очаква трудна, но присъствена година

Заявили сме, че образованието ще е присъствено и ще е по този начин, без значение че живеем в условия на непредвидимост, съобщи пред Българска национална телевизия просветителният министър Красимир Вълчев във връзка разногласията дали би трябвало да се учи присъствено или отдалечено.

" Трябва баланс - да не прекъснем образованието и да запазим здравето ", безапелационен бе Красимир Вълчев.

" Родители са обезпокоени. Имаме лист с хронични болести, с които децата могат да изберат да останат у дома. Ще има отдалечена форма ", добави Вълчев.

" Няма система, която да е изцяло подготвена и изцяло оборудвана. Имаме отпуснати средства от Европейски Съюз за компютри, евентуално ще купим пречистватели на въздуха, само че това ще се забави. Не можем да сме сигурни, че всяко дете ще има персонално устройство за работа ", сподели още той.

По закон ще бъде урегулирано, в случай че има едно дете с COVID-19, класът ще излиза в насилствена карантина. Ще бъде конкретизирано и при какви условия ще се минава на електронно обучение. Всичко това ще стане с промени в Закона за предучилищното и учебното обучение, министърът на образованието Красимир Вълчев, като посочи, че се надява измененията да се дискутират в Народното събрание на 10 септември.

По въпроса със заплатите на ректорите в България и съответно за ректора на ЮЗУ, Красимир Вълчев посочи, че има разпоредба, която ще подпише до края на седмицата и тя планува заплатата на ректорите да зависи от осъществяването на избрани цели, значими за обществото – да вземем за пример какъв брой са трансформирали образователната стратегия, какъв брой са развили млади преподаватели.

С публична позиция от през вчерашния ден, ректорът на ЮЗУ проф. доктор Борислав Юруков разгласи, че заплатата му не е 16 000 лева, а е 4800 лева месечно.

" Правят се крачки – дозирани, дръзвам да настоявам премерени, изпитите да мерят функционалната просветеност ", изрази убеденост Вълчев.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР