Заявеното увеличение на учителските заплати е инвестиция и в бъдещите

...
Заявеното увеличение на учителските заплати е инвестиция и в бъдещите
Коментари Харесай

Вълчев: Заявеното увеличение на учителските заплати е инвестиция и в бъдещите поколения


Заявеното нарастване на учителските заплати е инвестиция и в бъдещите генерации. Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на интернационална конференция на тематика „ Подкрепа за младите учители като инструмент за качествено обучение ”, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ Често си задаваме въпроса кои са факторите, от които зависи развиването на една страна, най-често това са образованието и институциите. В образованието най-важният фактор са учителите и от тях в най-голяма степен зависят просветителните резултати “, съобщи Вълчев и акцентира, че на тях разчитаме да научат децата ни на основните умения и познания.

Той разяснява, че все по-малко е търсенето на специалности, които са с 40-годишна предвидимост.

„ Важно е като общество да сме създали публичния, политическия и бюджетен избор да влагаме в учители. Увеличението на учителските заплати, които сме декларирали, не е толкоз инвестиция в днешните учители, колкото и в бъдещите генерации “, сподели Красимир Вълчев.

Той разяснява, че двойното нарастване на отговорностите може и да звучи като две думи, само че този бюджетен избор е доста значим и сложен. Понякога се отхвърляме от други неща, с цел да влагаме в едно или друго, добави отрасловият министър.

От своя страна кметът на Столична община Йорданка Фандъкова акцентира, че София е и просветителната столица на България, с изключение на административна такава.

Тя съобщи, че привличането на млади и изобретателни хора в областта на образованието е най-важната задача и същински приоритет, който се отразява на цялостното развиване на учебните заведения и детските градини.

„ Инвестициите в актуализирани здания и механически средства са значими, тъй като средата възпитава, образователните проекти също са значими, само че най-съществен си остава учителят “, безапелационен бе столичният кмет.

За младите учители е доста значима опцията за кариерно развиване, само че при всички случаи положителното възнаграждение е това, което би привлякло в системата доста младежи, разяснява още Йорданка Фандъкова. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР