Завръщането на пълномащабните военни конфликти на територията на Европа има

...
Завръщането на пълномащабните военни конфликти на територията на Европа има
Коментари Харесай

Царицата на войната: $153 млрд. ще отидат за нова артилерия през следващите 10 години

Завръщането на пълномащабните военни спорове на територията на Европа има един значим за отбранителната промишленост непряк резултат - сериозен растеж на търсенето на модерни артилерийски системи. В международен мащаб след 10 години това ще е пазар за близо 17 милиарда $, пресмятат в собствен отчет специалистите от GlobalData.

Това е сериозен поврат в отношението към стандартните оръдия и системи за залпов огън. Класическата артилерия, неслучайно наричана " Царицата на войната " поради голямата си роля в спорове като двете международни войни, мина на назад във времето още след интервенция " Пустинна стихия " през 1991 година През годините след нея се сътвори усещането, че бъдещето е в ръцете на високоточните крилати ракети, коректируеми авиобомби, а по-късно - и на развилите се в това време бойни дронове.
 Снимка 639829
Източник:

Войната в Украйна обаче сподели, че прецизните удари може да имат голяма значителност, само че превъзмогването на огромни укрепления или прекъсването на масирани офанзиви не са вероятни без мощната поддръжка на артилерията - цената на една управляема ракета много постоянно дава отговор на цялостен боекомплект за оръдие (40 снаряда). Това има значение.
 Какви ще са военните разноски на Украйна за 2024 година
Какви ще са военните разноски на Украйна за 2024 година

Покачват се по отношение на тази година

Устойчив напредък

Според GlobalData водеща цел на стратегиите за рационализация на армиите по света е по-прецизното ориентиране на стрелбата, като държавните управления нямат да жалят средства за обновяването на арсенала си. Очакването на специалистите е харчовете за нови артилерийски системи да порастват през интервала до 2033 година, когато би трябвало да доближат 16,6 милиарда $ годишно - при 11,2 милиарда $ през 2023 година

Общо през интервала ще са закупени нови оръдия и ракетни установки за 153 милиарда $.
 Снимка 639831
Източник:

" Сегментът на самоходната артилерия се чака да бъде обект на максимален интерес през прогнозния интервал. Това се дължи най-много на преимуществата пред буксирните системи във връзка с подвижността и възможностите за оцеляване. Съединени американски щати се чака да създадат най-големите разноски в този сегмент - общо 9,7 милиарда $ за системи като M109A7 Paladin и ERCA ", разяснява анализаторът от GlobalData Винаяк Камат.
 Военните разноски в света са с рекорден растеж за 2022-а, къде стои Европа
Военните разноски в света са с рекорден растеж за 2022-а, къде стои Европа

Украйна има голям растеж на военните разноски, за разлика от Русия

Фактор през идващите 10 години ще е и появяването на нови играчи на пазара - поради усложненията с доставките, породени от войната в Украйна, от ден на ден страни стартират да залагат на лични разработки. В отчета се дава образец с Индия и Турция - страни с огромни армии, които сега се модернизират с произведения локално произвеждане.

" Умна " артилерия

Сред трендовете, които специалистите обрисуват в отчета си, е основаването на " умни " боеприпаси, които доста усилват опциите на стандартната артилерия.

Един от образците е от Съединени американски щати, където система за радиоелектронна битка се интегрира в 155-милиметров снаряд, като по този начин става допустимо прехващането и заглушаването на връзката надълбоко на вражеска територия. Подобни разработки има и в Германия, Англия и Франция.
 Снимка 639830
Източник:

Според GlobalData напредъкът в тази перспективна област ще усили и търсенето на самите платформи за пукотевица с " умни " снаряди.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР