ЗАВРЪЩАНЕ НА МАККАРТИЗМА Антон Гицов На 9 май 1950 г.

...
ЗАВРЪЩАНЕ НА МАККАРТИЗМА Антон Гицов На 9 май 1950 г.
Коментари Харесай

Антон Гицов: Завръщане на маккартизма

ЗАВРЪЩАНЕ НА МАККАРТИЗМА

Антон Гицов

На 9 май 1950 година в интервал на влошени връзки със Съветския съюз и на разгаряща се студена война, сенаторът- републиканец от щата Уинсконтин Джозеф Маккарти декларира, че броят на комунистите в в Държавния департамент на Съединени американски щати е достигнал 365 души.

Няколко месеца по- късно в про- маккартисткия ежеседмичник " Контраатака " е оповестен отчет с имената на 151 деятели в разнообразни сфери на изкуството, набедени, че са членове на американската комунистическа партия, или че са с комунистически убеждения.

Под въздействие на Маккарти е основана сенатска комисия за следствие на антиамериканска предприемчивост. Настъпват всеобщи уловения на хора на изкуството, които не са комунисти, само че са с леви или демократични хрумвания. Редица от тях са привиквани пред въпросната комисия и принуждавани да разкриват какви са политическите им убеждения и да посочват имена на " заговорници " или съидейници.

В черния лист на маккартизма и жертвите на " лова на вещици " са такива персони като композитора Леонард Бърнстайн, джаз оркестранта и музиканта Арти Шоу, драматурга Артър Милер, режисьорите Чарли Чаплин и Стенли Крамер и доста други.
Днес, повече от 70 години по-късно е видно, че черната сянка на маккартизма е избуяла отначало и към този момент се е разпростряла отвън Америка и е достигнала Европа.

Тези дни стана известно, че великият диригент Валерий Гергиев е бил притиснат от шефа на миланската " Ла Скала " Доминик Майер и кметът на Милано да осъди съветската инвазия в Украйна. Прочутият диригент е запазил безмълвие. Резултатът- той няма да извършва повече в скалата. " Карнеги Хол " в Ню Йорк също анулира негово планувано присъединяване като диригент на гостуващата Виенска филхармония, като по едно и също време е анулирано и присъединяване на съветският пианист Денис Мацуев. Концертни осъществявания на Гергиев бяха анулирани и в концертната зала Hayes Hall в Неапол, Флорида. Парижката филхармония също разгласи, че идните дати на маестрото са анулирани. Гергиев е зарязан и от своя сътрудник Маркус Фелснер от организацията " Felsner Artists ", забогатял около международно известният диригент и за сигурност оповестил се против " незаконната война на съветския режим по отношение на демократичната (!) и самостоятелна Украйна “.

" Метрополитън опера " в Ню Йорк разгласи, че прекъсва работата си с съветските актьори, които поддържат Путин или са подкрепяни от него. За отхвърли му да осъди съветската инвазия в Украйна, с решение на кмета на Мюнхен Дитер Райтер Гергиев бе уволнен от управителната му позиция в Мюнхенската филхармония. Ротердамската филхармония и бордът на Ротердамските филхармонични фестивали (организатор на фестивала Гергиев) обявиха, че. „ ако Валерий Гергиев не се дистанцира намерено от дейностите на президента Путин в Украйна, ще бъдем принудени да отменим концертите с него”.

Безпрецедентна, масирана и проведена унизителна офанзива в духа на възраждащият се маккартизъм против най- известният диригент в света, притиснат да жигосах персонално президента и външната политика на своята страна.

Да принудиш, под опасност, един създател да приказва против своята страна, е чиста доза нео- маккартизъм. Да му забраниш за извършва е чист политически акт, ориентиран против него като персона, израз на злопаметност за отхвърли му да поддържа мнението на тези, които го притискат, а и нелепост и неправда по отношение на хилядите фенове на негово изкуство, които ще бъдат лишени от опцията да се любуват на осъществяванията му.

Валери Гергиев е подръжник на Путин, сходно на Световно известната оперна певица Анна Нетребко, пианистът Денис Мацуев, цигуларят и диригентът Владимир Спиваков, сопраното Хибла Герзмава и оперната легенда Елена Образцова. Но кого поддържат или не е тяхно персонално и човешко право, за което никой не може да ги санкционира. Ето какво мнението в тази връзка на Анна Нетребко:

„ Аз съм срещу тази война. Аз съм рускиня и обичам страната си, само че имам доста другари в Украйна и тяхната болежка и страдалчество сега разрушават сърцето ми. Искам тази война да завърши и хората да могат да живеят в мир " И сподели още: ". Принуждаването на актьори или които и да било публични фигури да излагат обществено политическите си възгледи и да отхвърлят своите страни на генезис не е заслужено. Това би трябвало да бъде свободно решение "

Нео- маккартизма, като форма на политическа вендета против Русия и нейният президент Путин придобива все по- необятни размери и визира освен обособени персони, като упоменатите съветски хора на изкуството.

Кинофестивалът в Кан разгласи, че няма да одобри публични съветски делегации, нито хора, свързани с съветското държавно управление, в случай че продължава нашествието в Украйна. Русия няма да бъда позволена да взе участие в Евровизията. ФИФА, подложена на напън беше на път да Русия от конкуренцията за Мондиал, само че взе въпреки всичко решение с ослепителен политически и углавен отенък: на територията на Русия няма да се организират никакви футболни шампионати, а домакинските срещи на локалните тимове ще се организират на безпристрастен терен.

Отборите, които съставляват Русия на интернационалната сцена, ще се състезават под името " Футболен съюз на Русия ", а не " Русия ". Няма да се употребяват флага и националния химн на Русия в мачовете, в които взе участие Футболният съюз на Русия.

И още веднъж, в дух на неприветлив нео-маккартизъм, се наказнат не Путин и Русия, а кино създатели, страдни реализатори с фантазии да вземат участие и се класират на челно място в Еврофизията, футболисти и съветски жители, които ще бъда лишени от удоволствието да следят футболни спектакли на съветски игрища.

Не е ли отблъскващо, да спечелиш орден, и да не бъде изпълнен националния химн на твоята страна? Какво става с този свят?

Под ударите попадат и съветските олигарси в Англия, които в предишното бяха добре пристигнали в Лондон и налели милиарди в английските банки и стопанска система. Но защото главният им бизнес продължаваше да бъде в Русия, те се стараеха да поддържат положителни връзки с съветските управляващи и с президента Путин.

Сега изпаднаха в невъзможност, няма по какъв начин да жигосат съветския президент и да се отрекат от него, ще им коства скъпо. Тези приказно забогатели олигарси нямат никакви политически убеждения и пристрастия, положителните връзки с съветските управляващи и Путин и финансирането от тях на разнообразни подкрепяни от държавното управление дела и планове в Русия са просто гаранция да не бъдат закачани, те помнят образеца с олигарха Ходоровски, който реши да се намеси в политиката и попадна в пандиза.

И в този момент стават жертва на нео- маккартизма- откакто са упрекнати, че са доближени на Путин и не са намерили навреме метод да се отрекат от него, против тях, по чисто политически съображения, се възнамеряват крути ограничения, като заледяване на банкови активи и следствие на техни крупни имотни придобивки.

Сериозно обезпокоен, съветският олигарх Роман Абрамович, се опита да смекчи имиджа си на доближени към Путин, като съобщи подготвеност да посредничи за спокойно позволение на руско- украинския спор (и той е евреин като Зеленски и двамата поддържат контакт), само че това не му оказа помощ, офанзивите против него от страна на британски политици се ускориха и той разгласи своя футболен тим Челси за продажба и трескаво стартира да се освобождава от парцели за стотици милиони паунда във Англия.

Американският президент Байдън също се нацепи против съветските олигарси, като съобщи: " Ние ще се присъединим към нашите европейски съдружници да конфискуваме техните яхти и първокласни жилища, техните частни самолети ". Междувременно Франция и Германия към този момент задържаха две суперяхти, владеене на съветски олигарси- една от тях на билионера Алишер Усманов, струваща към 600 млн. $.
Бедните съветски олигарси, по какъв начин да не ги съжалиш.

За страдание България също се включва в общата нео-маккартискта антируска агитка. Едно е да осъждаш анексията на Крим и съветската инвазия, само че напълно друго е да предприемаш безсмислени, неоправдани и граничещи с нелепост стъпки.

Забраната съветски пътнически самолети да кацат на български летища не санкционира нито Путин, нито Русия като страна, тя санкционира елементарните съветски туристи, който пълнят българските хотели по черноморието и съветските вложители, които купуват парцели там.

Тя санкционира и притежателите на български хотели и ресторантьори, санкционира и българите, които имат фамилни, другарски и бизнес връзки с съветски жители.

Съвет за електронни медии, по предложение на председателката Бетина Жотева тези дни реши да спре разпространяването на съветски телевизионни стратегии на територията на България, тъй като не представяли независимо новините.

Бетина Жотева и членките на Съвет за електронни медии не са политическа институция, те не разполагат нито с потенциал нито с компетенции да правят оценка пристрастността или безпристрастността на излъчвания на непознати, че дори и на наши малките екрани. Ако имаха това право, до момента да са забранили предаванията на няколко малките екрани, които показват пристрастия. А възбраната на съветските малките екрани лишава правото на българските фенове да чуят гледната точка и на съветската страна. Решението на Съвет за електронни медии припомня тези времената на комунистическия режим, когато се заглушаваха предаванията на Свободна Европа и на БиБиСи на български език- по същата причина, жителите да нямат достъп до друга позиция.

Преди повече от 30 години страните с „ национална “ народна власт от социалистическия блок минаха към същинска многопартийна парламентарна народна власт. Варшавският контракт беше разхлабен, настъпи завършек на студената война. Очакванията бяха за нов по- добър и кротичък международен ред, а що се отнася до България и за разцвет.

За страдание всички тези упования не се сбъднаха.

Днес светът като че се връща обратно, от това време преди 70 години, в разгара на студената война, когато Маккарти провежда и реализира гонене на свободни хора, поради политическите им убеждения или неналичието такива, които да са угодни на властниците над тях.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР