Заводът на Ford в Русия не работи от 2019 г.,

...
Заводът на Ford в Русия не работи от 2019 г.,
Коментари Харесай

И руснаците се впускат в надпреварата с електромобили

Заводът на Ford в Русия не работи от 2019 година, а напролет на 2022 година беше разгласен за продажба. Сега стана ясно, че за него е открит покупател. Най-вероятно това ще е ръководителя на КамАЗ Сергей Когогин и по-конкретно започващата компания Kama, която възнамерява да създава електрически коли.

Kama желае да притегли вложения в размер на $150 милиона, оповестява RTVi, базирайки се на презентация на плана и източници, близки до стартъпа. Така заводът в Челни може да се върне в лоното на КамАЗ, на чиято територия се намира.

Инвестицията ще помогне на Kama да сътвори " функционални прототипи " на електрически коли и да стартира тяхното всеобщо произвеждане, се споделя още в презентацията. Инвеститорите, които ще вложат 150 милиона $, ще получат 37.5 % от компанията. Останалите ще останат при КамАЗ.

Един от евентуалните купувачи на активите на Kama към този момент е прочут - държавната корпорация Росатом, в името на която електрическият автомобил ще бъде преименуван на Atom. Според вътрешни лица тя има намерение да влага 20 милиона $ в плана, които ще бъдат изразходвани за закупуването на завода Sollers, където в миналото се произвеждаха коли Ford.

Росатом ще стане и снабдител на акумулатори за бъдещи коли. Площта на завода в Челни е 102 000 квадратни метра, 92 000 от които са индустриална площадка, а останалите са офиси. През пролетта на тази година неработещият цех се появи в публикация на Avito, където беше оценен на 2.5 милиарда рубли.

Що се отнася до самата електрическа кола Kama-Atom, основателите дават обещание да покажат предпроизводствения първообраз на новия модел до края на 2024 година Четири модела ще бъдат издигнати на една платформа - два пътнически електрически автомобила, такси и лекотоварен автомобил. С едно зареждане всички те ще могат да преодоляват до 500 километра, а оптималната скорост ще бъде 170 километра в час.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР