Завладяващ с енергията си и покоряващ световните сцени със замах

...
Завладяващ с енергията си и покоряващ световните сцени със замах
Коментари Харесай

Гениален цигулар превзема варненската сцена

Завладяващ с силата си и завладяващ международните подиуми със размах и пристрастеност – това е ексцентричният цигулар, ливанец с арменски генезис и испански паспорт. Станал обичан на всички генерации меломани по света, на своя концерт във Варна Ара Маликян ще опише своята персонална прочувствена приказка за НЕВЕРОЯТНАТА ИСТОРИЯ НА ЕДНА ЦИГУЛКА - 2 ноември 2018г., 20:00ч., ДКЦ-Варна. 

В този двадесет и пети негов албум, основен воин е цигулката, родена в Модена и пропътувала до Ливан, с цел да попадне в ръцете на дребния Ара. По това време бащата - също цигулар, към този момент е научил синя си да свири и по този начин три годишният Ара, дружно със своя специфичен инструмент стават неразделни и до през днешния ден, откриват виртуозния свят на Паганини и пътешестват през годините, преминавайки през всички музикални жанрове - от класика до рок и поп-музика. 

Ара Маликян с " Невероятната история на една цигулка " е огромният край на Международния музикален фестивал " Варненско лято " - изразителен и екстравагантен кросоувър план с провокация към всички генерации, най- към този момент към младежката публика. Очаквайте завладяващ музикален роман, с който фантастичният Ара Маликян дружно с група виртуозни музиканти ще ни запознае в Двореца на спорта и културата във Варна, ден преди турнето им в Източна Европа. 

Ара Маликян е роден през 1968 година в Бейрут, Ливан. Баща му е арменец, умел цигулар, от който дребният Ара в началото се учи да свири ливанска музика. На 12 години Ара към този момент е механически квалифициран и на 15 е най-младият студент в музикалното учебно заведение в Хановер, където е особено поканен със спипендия от немското държавно управление. Попадайки в Германия, неговите старания да просперира в академичната среда му носят незабравим триумф. От там Ара продължава образованието си в музикалното учебно заведение в Лондон, получава уроци от педагози като Франко Гули, Руджеро Ричи, Иври Гитлис и членовете на  Alban Berg квартет. 

След Лондон Ара Маликян избира Испания, където в последните 20 години се радва на слънчево време и южния характер на хората, истински  импониращи на прочувствения му жанр. Популярността и триумфите са факт и гениалният реализатор концертира, записва саундтраци от филми на Педро Алмодовар, работи с паметната испанска група " Чамбао ". 

Никай от феновете по света не остава безучастен при майсторството на виртуоза. Стилът му изявява богата психика, интерпретира виртуозно и атрактивно всички типичен творби за цигулка, като качествата му на актьор и техничен цигулар се демонстрират освен в по-различната трактовка, само че и с огромен прочувствен заряд.

Ара свири главозамайващо както класика, по този начин и музика на разнообразни култури - на Близкия изток (арабска и еврейска), на Централна Европа (цигански и Klezmer), на Аржентина (танго) и Испания (фламенко). Виртуозът концертира във всички световноизвестни театри  - солово или със симфоничен оркестър. През май приготвя концерти в Русия, завърнал се скоро от Китай, минал през Барбикан в Лондон, все още е на тур в Испания – страната, в която живее и работи като концерт-майстор на Кралския симфоничен оркестър на Мадрид. 

Екстраординарният талант, както го назовават,  е продал е 100 хиляди копия от " Четирите годишни времена " на Вивалди. Популярен е с осъществяванията на сонатите на Шуман и с концерта с фламенко китариста Хосе Луис Монтен, станал прочут с този по-нестандартен план, с който предизвика бурни полемики за нормите в света на класическата музика. 

Ара Маликян е притежател на голям брой високи призове, измежду които са първите награди " Феликс Менделсон " в  Берлин, Германия, " Пабло Сарасате ",  " Николо Паганини " (Генуа, Италия),  " Родолфо Lipizer " (Гориция, Италия) и други. 

Към момента е осъществен единствено един негов концерт в България, в НДК – София, през февруари 2017г. Предстои първото му посещаване във Варна, на 2 ноември в зала " Конгресна " на ДКЦ, от 20:00ч. 

Билетите са в продажба в системата на ИВЕНТИМ, на касата на Спортна зала – Варна, на касата на Фестивален и конгресен център – Варна, както и онлайн. Първите билети са с промоционални цени. 

Гостуването на гениалния цигулар с прочувствен кросоувър концерт е заключителен акцент на най-стария музикален фестивал в Източна Европа и се осъществя по покана на Община Варна и AGBU /Общоарменски благотворителен съюз Парекордзаган/.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР