Зависимостта на САЩ от руското ядрено гориво представлява критична заплаха

...
Зависимостта на САЩ от руското ядрено гориво представлява критична заплаха
Коментари Харесай

САЩ обявиха зависимостта от руското ядрено гориво за заплаха за националната сигурност

Зависимостта на Съединени американски щати от съветското нуклеарно гориво съставлява сериозна опасност за националната сигурност, както и за задачите в региона на климата, сподели помощник-секретарят по нуклеарната енергетика Катрин Хъф пред Financial Times (FT). Тя прикани Конгреса да отпусне средства за възобновяване на вътрешната верига за доставки и ограничение на вноса от страната.

Катрин Хъф посочи, че е „ въпрос на сериозна угриженост “, че към 20% от горивото, употребявано в американските нуклеарни реактори, е контрактувано от съветски снабдители. Русия управлява близо 50% от международния потенциал за нуклеарно обогатяване и от години „ сполучливо работи за подкопаване на нуклеарната верига на доставки на Съединени американски щати “, като доставя евтини обогатени уранови артикули на международните пазари, сподели служителят.

„ Много е значимо да се освободим от нашата взаимозависимост, изключително от Русия. Без дейности Русия ще продължи да държи този пазар... Това е в действителност значимо за националната сигурност, за климата, за енергийната ни самостоятелност “, акцентира Катрин Хъф.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР