Зависимостта на ЕС от руския газ трябва да престане, заяви

...
Зависимостта на ЕС от руския газ трябва да престане, заяви
Коментари Харесай

Клаус Йоханис: Зависимостта на ЕС от руски газ трябва да престане

Зависимостта на Европейски Съюз от съветския газ би трябвало да престане, съобщи румънският президент Клаус Йоханис на взаимна конференция с гостуващата председателка на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, съобщи Аджерпрес, представена от Българска телеграфна агенция.

По думите на румънския държавен глава са нужни краткосрочни, средносрочни и дълготрайни подходи на Европейски Съюз по отношение на енергийните доставки, с цел да не задушават високите цени стопанската система.

Йоханис сподели, че Урсула фон дер Лайен го е уведомила за взетите стъпки за повишение на енергийната сигурност на Европейски Съюз.

" Това е стратегическа цел за нас. Трябва да продължат да бъдат подкрепяни интерконекторното свързване, вносът на втеченен природен газ, солидните вложения във възобновимата сила и цивилният нуклеарен бранш. За нас тези енергийни въпроси са извънредно значими и обсъдихме в детайли тези тематики ", сподели Йоханис.

Президентът уточни, че е необходим кратковременен метод, който да обезпечи енергийни доставки за всички страни членки на Европейски Съюз, а средносрочният би трябвало да обезпечи задоволително сила, тъй че да се попречи на скока на цените и задушаването на европейската и в частност румънската стопанска система.

" И да, нуждаем се от дълготраен метод. Ясно е и желая да подчертая това - зависимостта на Европейски Съюз от съветския газ би трябвало да престане! ", съобщи той.

Според президента на Румъния е нужен по-голям и по-силен фокус върху различните енергийни източници.

" И намирам цялостно схващане, когато кажа, че за Румъния решението е ясно: би трябвало да се придвижим напред към енергийна самостоятелност, като влагаме във възобновими източници и цивилна нуклеарна енергетика ", сподели той.

Държавният глава акцентира, че Румъния ще продължи да работи тясно с Европейската комисия. " Единство, съгласуваност и бърз отговор в помощ на Украйна са нашите съществени сили в тези сложни времена, които претърпяваме ", уточни той.

" Намираме се в невиждана обстановка, провокирана от несправедливата, противозаконна и непровокирана военна експанзия на Руската федерация против Украйна, при която освен сигурността на Украйна, само че и трансатлантическата сигурност са мощно застрашени ", сподели Йоханис.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР