Завишени стойности на бактерии са били отчетени във водата от

...
Завишени стойности на бактерии са били отчетени във водата от
Коментари Харесай

Засякоха бактерии в обществени чешми във Варна

Завишени стойности на бактерии са били регистрирани във водата от две публични чешми в кв. „ Аспарухово “ във Варна. При две от изследваните проби по микробиологични индикатори при консуматорите от локални водоизточници са открити индикатори с отклоняване.
Това сочи информацията от мониторинга на Регионална здравна ревизия - Варна за качеството на питейната вода, подавана на популацията във Варненска област за интервала 1 – 15 октомври.
Става въпрос за чешми в кв. „ Аспарухово “ – до ПГТМД и в околност Вилите. Издадени са наставления до кмета на регион „ Аспарухово” за слагане на трайна маркировка върху локалните публични чешми, че водата е негодна за пиянство там, където е надвишена оптималната стойност за „ коли-титър”.
За отчетния интервал са издадени и две наставления до шефа на ВиК Варна за осъществяване на спомагателни изследвания на характерни радионуклиди в селата Осеново и Кичево. При консуматорите от централно водоснабдени обитаеми места по радиологични индикатори са изследвани две проби, като на наредбата за качеството на водата, предопределена за питейно – битови цели, не дават отговор в пробите от с. Кичево – 0,105 Bq/l, и село Осеново – 0,197 Bq/l. В справката се показва, че контролно равнище за „ обща алфа-активност” (0,1 Bq/l) не може да послужи за обмисляне на степента на влияние върху здравето на популацията, преди да бъдат направени спомагателни изследвания на характерни радионуклиди в питейната вода от водоизточниците. При оценката на въздействието се взема поради и количеството подавана (консумирана) вода за интервал от една година в съответната зона на водоснабдяване. Показателят „ обща алфа-активност” има сезонна динамичност, затова еднократен разбор към сегашния миг не е задоволителен. Необходимо е да бъдат събрани представителни данни по сезони, както и да се търсят характерни радионуклиди, с цел да се пресметна „ общата индикативна доза” на база годишната консумация на вода, съобщи Фокус.
Според справката в обитаемоте места от Варненска област не е открито надвишаване на параметричната стойност за „ натурален уран” във водата на крана при консуматора, което кореспондира с дълготрайните наблюдения на здравната ревизия и водното сдружение, както и с неналичието на източници на замърсяване в района. Показателят „ обща бета-активност” не надвишава контролното равнище. При извършените разбори на питейните води в Институт по почвознание „ Н. Пушкаров” не се открива надвишаване на параметричната стойност за „ тритий”. Съществуващите хидрогеоложки изследвания демонстрират, че „ радон” не се открива в утаечни скали и почви, каквито са типичните геоморфоложки особености в район Варна.
При останалите изследвани проби по химични и микробиологични индикатори не са открити отклонения.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР