Заведенията в София и по морето търсят да наемат украински

...
Заведенията в София и по морето търсят да наемат украински
Коментари Харесай

Пак недоволни: Дават близо 3 бона заплата на украинските бежанци у нас, те се мръщят

Заведенията в София и по морето търсят да наемат украински бежанци и им оферират 3000 лева заплата, само че към този момент няма сериозен интерес. Чужденците запълват неналичията в туризма и могат да се осъществят в хотелиерството и ресторантьорството, написа „ Телеграф “.
Търсят се като служащи още в селското стопанство. Наемат ги главно като сервитьори и бармани.
В заведенията по морето месечната отплата минава 2800 лева В капанче в Созопол сега търсят чиновници за 3000 лева заплата, като работодателите прецизират, че подобаващи за свободните позиции са и бежанци.
В Бургас заведенията за хранене оферират сред 1500-2200 лева заплащане. Други питейни заведения дават чисто 1500 лева, като акцентират, че заработеният бакшиш си остава за служителя, което доста надува изкараните пари.
Дефицит
Работодатели от ресторантьорския отрасъл обясниха, че все по-трудно наемат личен състав. Според тях доста от българските служащи са отишли в чужбина за повече пари. Заради огромния недостиг на фрагменти има огромни усложнения и за хотелите, обясниха от сектора.
По думите на шефа за разбори и оценки в туризма Румен Драганов това лято ще има обекти, които няма да отворят порти за екскурзианти, а повода за това ще е неналичието на мениджмънт, на ръководство.
В момента у нас доста украинци търсят работа и могат да бъдат наети на разнообразни позиции. Украинските жители имат право на сезонна работа до 90 дни в селското, горското и рибното стопанство, хотелиерството и ресторантьорството у нас без спиране в границите на 12 месеца.
За задачата е нужна регистрация в организация по заетостта въз основа на подадена от работодателя декларация, прецизираха от организацията.
Проблем
Единственият проблем за някои украинци е, че не знаят български и не могат да стартират работа на всички места поради това. Имахме претендент за рецепционист, който беше доста подобаващ, само че говореше единствено родния си език, съветски и британски.
Не знаеше български и поради това не го назначихме, описаха работодатели от София. В същото време тези, които приказват и български, с изключение на съветски и британски са с преимущество в хотелите и заведенията за хранене, акцентираха мениджъри.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР