Заведенията са част от Българската стопанска камара и няма да

...
Заведенията са част от Българската стопанска камара и няма да
Коментари Харесай

Кръчмарите: Подкрепяме протеста в София, исканията са справедливи

Заведенията са част от Българската стопанска камара и няма да митинг ират през днешния ден. Те се надяват разговорът с държавното управление за подкрепяне на сектора да продължи. 

" Очаквахме, че в последния миг ще бъдат извикани работодателските оrганизации на диалози. Поне 25-30 хиляди индивида щяха да излязат на площада и това може би щеше да е последният митинг против това държавно управление. Надяваме се, че този път сделките ще бъдат изпълнени. Протестът не е привързан с нито една партия и няма политически цели ", съобщи ръководителят на Сдружението на заведенията в България (СЗБ) Емил Коларов в " България заран ".

Той акцентира, че от СЗБ изрично поддържат днешния митинг на превозвачите и таксиметровите водачи в София. И дефинира настояванията им за горивата като " много обективни ". 

По думите на Коларов обстановката в заведенията стартира да се възстановява след повече от две години, в които са работили под доста огромен напън. 

" Абсолютно несполучливо всички се спрягаха върху нашия отрасъл да си вземат решение казуса с коронавирус. Това ще води след себе си доста отрицателни феномени доста години. За тези 2 години и половина всички министри на опазването на здравето съумяха да откажат огромна част от сътрудниците да работят в този отрасъл. Бяхме като изкупителна жертва на пандемията. Изведнъж тя изчезна, паднаха маските и ограниченията ", сподели още той.

" Нямаме личен състав и доста обекти не могат да отворят за летния сезон. Персоналът е най-големият проблем. Заведенията съвсем не можем да разчитаме на украинските граждани у нас. Не знаят езика, може да работят като спомагателен личен състав в кухнята. Те са несигурни - наемаш ги на работа и след седмици напущат страната. В болшинството от случаите не ги устройват изискванията в България ", посочи Коларов.

В писмо до Европейска комисия ресторантьорите упорстват помощта по мярката " 60/40 " да бъде продължена. 

" Един бизнес не би трябвало да се крепи на обезщетенията, само че е обикновено да те компенсират, когато те затворят за толкоз време. Мярката " 60/40 " по този начин я трансформираха, че огромна част от нашите сътрудници да не могат да аплайват по нея. Нереални са изискванията. Надяваме се да получим отговор, мярката да продължи и да бъде възобновена в началния ѝ тип. Какво вършим от 1 юли, в случай че до тогава не одобряват промени в закона? ", разяснява Коларов.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР