Заведенията и обектите из страната, затворени със заповед на общински

...
Заведенията и обектите из страната, затворени със заповед на общински
Коментари Харесай

Кръчмите, затворени от общините, без помощ от НАП

Заведенията и обектите из страната, затворени със заповед на общински щаб, няма да могат да аплайват за безплатна помощ до 150 000 лева от Националната организация по приходите (НАП), излиза наяве от оповестени насоки в уеб страницата на приходното ведомство, написа

Причина за това е, че заповедите на локалните щабове са отвън приложното поле на програмата.

Тя има за цел компенсиране прекъсването и ограничението на активността единствено на тези обекти, наранени от въведените със заповеди на министъра на опазването на здравето краткотрайни противоепидемични ограничения. Припомняме, че мярката бе оповестена през декември, като

крайният период за кандидатстване е 20 януари

Подаването на документи става посредством портала за електронни услуги на Национална агенция за приходите. След въвеждане на електронния автограф и данните към него, потребителят се пренасочва автоматизирано към ИСУН.

От насоките по мярката излиза наяве, че не е належащо кандидатстващите да имат авансово регистрация в ИСУН. Освен това търговците ще подлежат на инспекция по отношение на данните, подадени в електронните заявки, както и следващи инспекции след отпущането на средствата.

"Целта е да се подсигурява, че финансовата поддръжка доближава до тези, за които е предопределена. Ако има противоречие, претендентът ще бъде известен по електронен път ", изясняват от Национална агенция за приходите.

В случай че търговец има няколко обекта, само че противоепидемичните ограничения са засегнали активността единствено на част от тях, то той още веднъж може да кандидатства. За задачата той би трябвало да подаде заявление за подкрепяне единствено на тези обекти, които са били затворени.

Съответно единствено за тях би трябвало да се посочат данни като оборот на начислена основа без Данък добавена стойност, т. е. в него попадат и счетоводни документи, които може да не са платени, както и код на икономическата активност. След като бъде прегледано заявката, претендентът ще получи

съобщение в електронната поща

посочена в документа за е-подпис, с който е подадено заявката. Размерът на утвърдената помощ пък ще може да се види в профила на претендента в ИСУН.

Самото погашение на средствата ще стане едвам след одобряването на известието на програмата от Европейската комисия (ЕК) и посредством банков превод в период до седмица от утвърждението на плана.

Парите може да се употребяват за покриване разноските за наем, заплати и осигуровки на личен състав, доставка на хранителни артикули, които ще се употребяват в производството, доставка на електрическа енергия, топлоенергия и вода, доставка на хигиенични материали, само че не и за заплащане на данъчни отговорности, покупка на кухненско съоръжение или за обслужване на банков заем.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР