Заведения, в които се пуши системно, да бъдат затваряни за

...
Заведения, в които се пуши системно, да бъдат затваряни за
Коментари Харесай

Затварят заведения, ако повече от 2 пъти хванат в тях пушачи

Заведения, в които се пуши редовно, да бъдат затваряни за избран период - такава смяна в Закона за здравето приготвя Министерството на здравеопазването.

Ще се промени и текстът за санкциите на шефовете на заведения извършители. В момента на тях им се сформират актове, които обаче постоянно падат в съда. Идеята на здравното министерство е на шефовете да се постанова санкция на място, която да не се апелира.

“Това ще окаже нужното възпиращо и възпитаващо влияние и ще стимулира притежателите да не позволяват пушене в стопанисваните от тях обекти ”, обясниха пред “24 часа ” от министерството.

Вече работи междуведомствена група, която написа промените както в закона, по този начин и в нормативните актове, засягащи използването на растителни смеси за пушене с наргиле и тяхното разпространяване от малолетни лица.

Предлага се също

да се разшири

кръгът на

контролните

органи

за по-ефективен надзор. Идеята е в екипите на районните здравни инспекции, извършващи инспекциите, да се включат представители на Министерство на вътрешните работи, организацията по сигурност на храните и организацията по труда, на които да им бъде позволено също да издават актове.

Голяма част от измененията, които планува здравното министерство, са препоръчани от съдружие “България без пушек ”, изясни за “24 часа ” ръководителят му доктор Маша Гавраилова. От сдружението упорстват заведенията с цигарен пушек да бъдат затваряни след второто нарушаване, посочи доктор Гавраилова.

Над 9000 сигнала за нарушавания са постъпили досега към “България без пушек ”, като по тях са осъществени инспекции от районните здравни инспекции.

Трудно обаче се хващат, признава доктор Гавраилова. Законът се нарушава най-вече в късните часове, от по-малки заведения в крайни квартали, както и в дребни обитаеми места, където инспекции се вършат един път годишно. Затова от “България без пушек ” оферират

всяка община да

упълномощава от

1 до 3-ма души,

които да

ревизират

по-често

И сега здравните инспекции правят нощни инспекции, само че те постоянно не са ефикасни.

При тях е наложително контролиращите екипи да бъдат съпроводени от служители на реда.

Те обаче изискват информация кои заведения ще бъдат посетени, а тя изтича към охранителите на съответните обекти, тъй като постоянно самите те са някогашни служители на реда, съобщи доктор Маша Гавраилова.

За последните 4 години - от 2012 до края на 2016 година, са направени 857 952 дневни и нощни инспекции на 832 932 обекта.

Издадени са 3229 наставления, формирани са 4129 акта за нарушавания и издадени

3279 наказателни

постановления-

на обща стойност

2 372 000 лева

От Министерството на здравеопазването обаче признават, че макар забележителната по размер контролна активност законовите промени са нужни за по-ефективен надзор.

Важно е да се обърне внимание и на рекламата на цигари, счита доктор Гавраилова. Тя е безапелационна, че би трябвало да се забрани. Според нея рекламата не въздейства толкоз на възрастните пушачи, колкото на децата до 18 година

Броят на

пушачите у нас

варира сред

35 и 40%

съгласно разнообразни изследвания.

По данни на РЗИ през последните 3 години доста нараства броят на дейните пушачи, които желаят да откажат цигарите. В битката им оказват помощ експерти - лекари и психолози в консултативните кабинети за отвод от тютюнопушене, разкрити във всяка здравна ревизия.

Данните демонстрират, че от 2014 до края на 2016 година малко над 11 800 души са потърсили подпомагане там. От тях 3700 сполучливо са отказали цигарите.

При инспекциите дали се съблюдава наредбата за възбрана за тютюнопушене на публични места и в заведения инспекторите са натъкват на комични от време на време хитрини на притежатели на кръчми.

В Пловдив шефовете на питейни заведения и нощни заведения хвърлят вътре димки, с цел да разсеят пушека, когато бъдат сюрпризирани от инспекции. Друга процедура е да предизвестяват по микрофона клиентите да загасят цигарите и да скрият фасовете. Това твърди инж. Мария Иванова от дирекция “Обществено здраве ” в Регионалната здравна ревизия (РЗИ), която е натоварена с контрола.

Инспекторите, които са включени в хайките, признават, че мъчно могат да заловен на място клиент с цигара в уста. Охранителите на заведенията ги задържали на входа, а през това време уведомили шефовете си за инспекцията. През лятото здравните управляващи в града не са съставили нито един акт, защото не са засекли някого да пуши в ресторант или механа.

През октомври е написан 1 акт на физическо лице, от началото на ноември - още един. Този месец са издадени 3 наставления на шефове на заведения, в които инспекторите са разкрили фасове в пепелници.

От РЗИ в Пловдив признават, че

не може да се

реализира сполучлив

надзор, защото

не разполагат с

задоволително чиновници

Само петима би трябвало да ревизират стотиците заведения в града. Според инспекторите нормативната база би трябвало да бъде конкретизирана - в нея да е ясно написано в какви случаи се постановат санкции. По думите им сега доста актове на юридически лица падат в съда.

Близо 100 инспекции са създали инспекторите от РЗИ в Благоевград за последните 3 месеца за съблюдаване на възбраната за пушене на закрито. Нарушения не са били открити, като констатациите на чиновниците са, че от ден на ден клиентите на заведенията съблюдават възбраните, само че и регистрират и това, че през летните месеци има маси навън.

Със захлаждане на времето се чака възбраната да бъде нарушавана по-често. Всички заведения в Благоевград, които имат открити площи, към този момент са ги опаковали в найлони. Поставени са алуминиеви структури, обхванати с пълен найлон от всички страни, и инсталирани порти на по този начин обособените пространства.

Собствениците слагат и отоплителни тела, с цел да не мръзнат напълно клиентите пушачи. (24 часа)

 

 

 

 

/24 часа

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР