Завършва третата седмица от царстването на Омикрона. Неуспешно за него.

...
Завършва третата седмица от царстването на Омикрона. Неуспешно за него.
Коментари Харесай

Проф. Николай Витанов: Тази седмица е критична

Завършва третата седмица от царстването на Омикрона. Неуспешно за него. Няма супер пожар. Но не би трябвало да се успокояваме. Още не сме излезли от региона на пика. Това написа във Facebook профила си математикът проф. Николай Витанов.

Знаете, че сме в околопиковия времеви период. Знаете какво би трябвало да се случи в него - изкривяване на трендовете на напредък. Пречупване на тренда на повишаване на новите случаи, изкривяване на тренда на повишаване на заетостта на болничните кревати, изкривяване на тренда на високата смъртност. Първите две от тези трендове би трябвало да се пречупят с цел да излезем от пика. Пречупят ли се двата тренда, ще се пречупи и третия.

Базовото репродуктивно число през днешния ден е отново под 1.3 - цената е 1.01. Почти 1, т.е. болестта тъпче на място. Омикронът си цари, само че фантазията му да възпламени супер пожар рухва.

Състоянието на нещата в лечебните заведения. Това е, което ще е главното през тази седмица. Системата върви по заложената траектория: няма претъпкани лечебни заведения. Тук се чака прочут напън върху здравната система, до момента в който се пречупи и този тренд. Това се чака да отнеме седмица до 10 дни. Тоест - тази седмица и доникъде на идната. Като се пречупи този тренд, тогава ще излезем от пика.

Очакванията са, че здравната система ще издържи. Може да се появят краткотрайни проблеми в някои области, само че има запас, те бързо да бъдат овладени.

Има минимални ограничения, които съвсем не се усещат и те предотвратяват тоталния локдаун.

Смъртността - и тук системата се движи съгласно упованията. Очакванията са това да стартира да става във втората половина на февруари.

Вирусът се мъчи да подпали супер пожара, само че не му се получава. Тази седмица е сериозна. Учениците се връщат на учебно заведение. Натискът върху лечебните заведения се чака да доближи оптималния си размер.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР