Завършва относително студеният период и постепенно температурите ще започнат да

...
Завършва относително студеният период и постепенно температурите ще започнат да
Коментари Харесай

Мартенско затопляне през следващите дни

Завършва релативно студеният интервал и последователно температурите ще стартират да се покачват. Осезаемо от понеделник, когато страната ще бъде под въздействието на южен транспорт и температурите ще доближават и надвишават 15 -17 градуса в низините на страната и северно от планините.

Средиземно море се засилва при " производството " на циклони и през идната седмица евентуално два центъра на ниско налягане ще преминат наоколо до страната и ще донесат по-лошо време и валежи.

Затоплянето при започване на седмицата ще се дължи на циклон, чийто център ще минава западно от страната и по тази причина у нас ще бъде по-топло от нормалното.

Около сряда нов циклон ще донесе намаляване на температурите и валежи от дъжд, а в планините от сняг. Дневните температури ще се намалят с 5 - 7 градуса, а и повече, само че това захлаждане няма да бъде дълготрайно, ще стартира ново покачване на температурите.

Към кря на идната седмица - към 11, 12 март евентуално нов средиземноморски циклон ще утежни времето над страната и ще ни донесе валежи от дъжд.

Около 13, 14 март ни чака ново покачване на температурите до съвсем пролетни стойности, само че... към средата на месеца е допустимо да забележим ново захлаждане и даже валежи от сняг.

Но това е толкоз далечна прогноза, че вероятността да се реализира е дребна.

В Европа ще е относително студено с валежи от сняг, поради активизирането на средиземноморските циклони е техния път на придвижване.

В Източния Тих океан приключва студената фаза на южната вибрация " Ла Ниня " и се насочваме към смяна, към топлата фаза " Ел Ниньо ". Вероятно тази пролет и през лятото ще навлезем в топлата фаза и това ще се отрази на световния климат и на лекотоповишение на световната приземна темепература.

Очакваме да разберем по какъв начин това ще се отрази в Европа през идната зима. Тъй като тези процеси са надалеч от остарелия континент въздействието им е опосредствено, само че ENSO въздейства на разпределението на атмосферното налягане и циркулация по целия свят.

Зимата си потегля, остава да забележим пролетта и лятото, дали ще бъдат необикновени, както това се случи с отминалия зимен сезон - много по-топъл от естественото.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР