Завършили сме дейностите по спасяване. Крайният баланс е много трагичен:

...
Завършили сме дейностите по спасяване. Крайният баланс е много трагичен:
Коментари Харесай

Посланичката на Албания: благодаря на България за помощта!

„ Завършили сме дейностите по избавяне. Крайният баланс е доста драматичен: 51 жертви, измежду които и 7 деца от 2 до 8 години, повече от 1 200 къщи са разрушени и повече от 5 200 души са без покрив ”, съобщи посланикът на Албания у нас Доника Ходжа.
От екрана на бТв тя изрази признателност за съпричастността на българския народ, както и на държавното управление ни към нейната страна.

„ Бих желала да изразя благодарността си към българското държавно управление и към народа на България. От сутринта на земетресението министър председателят на България се е обадил на министър-председателя ни, с цел да изрази своята солидарност”, описа Ходжа.

„ Българският външен министър се обади на албанския външен министър, с цел да изрази своята взаимност, а вътрешният министър е позвънил на своя сътрудник и му е предложил помощ”.

Българското държавно управление отпусна 200 000 лева и 4 автомобила с филантропична помощ за Албания.

Доника Ходжа описа и по какъв начин българи, живеещи във Франция, са предложили своята къща на потърпевшо албанско семейство, а българската общност се е провела и е изпратила парични преводи.

„ Не желаеме хората, изгубили домовете си, да живеят по този начин вечно и изключително по коледните празници”, сподели посланикът на Албания и показа, че страхът продължава да е огромен, тъй като не престават вторичните земетресения със мощ от 4 и 5 по Рихтер.

Албания се е обърнала за помощ към доста страни. За първата фаза на възобновяване са нужни инженери, които да оценят положението на постройките и кои от тях са годни за живеене и могат да бъдат реновирани.

Втората фаза ще бъде построяването на краткотрайни убежища, за тези, които са останали без дом.

Доника Ходжа показа, че в България се усеща като вкъщи си и е признателна за гостоприемството на българите, които са доста близки до албанците.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР