Завършил е Минно-геоложкия университет в София. Специализира приложна математика и

...
Завършил е Минно-геоложкия университет в София. Специализира приложна математика и
Коментари Харесай

Геологът проф. Рангел Гюров обясни защо според "Теорията на тирбушона" точно през септември може да очакваме земетресение в България

Завършил е Минно-геоложкия университет в София. Специализира приложна математика и механика на скалите. Преподава в МГУ, Медицинската академия и Университета на Луанда, Ангола. Понастоящем щатен учител към департамент “Природни науки ” в Нов български университет. Автор на над 55 научни изявления, написал е в съавторство над 10 учебника, 4 монографии и известни публикации в разнообразни списания. Неговата “Теория за тирбушона ” е една от най-дълго дискутираните тематики по отношение на естествените катаклизми в медиите у нас и в чужбина. Ето по какъв начин отгори професорът на въпросите поради земетресенията на Балканите в последните дни пред в. " Телеграф ".
- Проф. Гюров, разтърсихте медиите с прогнозата за земетресения през септември. Кое ви дава съображение да вярвате, че ще има такива?
- Нека да уточним какво съм споделил. То беше, в случай че има земетресение, то най-вероятно е да стане през месец септември към датите 4-6 и 18-20. Не съм твърдял, че ще има такова. И по-рано са ми задавали въпроси от рода на „ Проф. Гюров, какви ще са вредите в София, в случай че има земетресение с магнитуд, по-голям от 7? “. После се оказва, че съм споделил, че ще има земетресение с магнитуд 7 и ще загинат хиляди. За месец септември имам съображение да мисля за земетресения въз основата на статистически данни и други изводи.

- Каква интензивност може да се чака тогава?
- Бих споделил нараснала, само че това не значи мощна и рискова.

- Какви са аргументите за засилената интензивност в последно време в Егейско море? И изобщо има ли засилена интензивност, или това са естествени процеси за този район?
- Дъното на Егейско море и сушата потъват, само че с друга скорост. Това води до разнообразни напрегнати положения и при превъзмогване на здравината на земните пластове се стига до деформации и опустошения, водещи до земетресенията, само че и ново равновесие. Това ново равновесие може да се окаже проблем за прилежащ регион. Земетресенията и вулканската активност преди години в Италия провокираха преразпределение на силите в Средиземноморския регион.

- Доколко имаме учредения да се тревожим от земетресенията в Егейския район? Възможен ли е магнитуд, който да докара до опустошения у нас?
- Ако географският обсег на засегнатите зони се усилва, въпреки и релативно едва, имаме съображение да се безпокоим. Силни, само че единични спорадични земетресение не са доказателство за появяването на трусове в прилежащи зони. Притесняват ме обстоятелствата, че в последно време в релативно малко време имаше трусове в Гърция, Турция и Македония.

- Кои са най-опасните разломи, които могат да ни „ пратят “ земетресения с разрушителна мощ?
- Територията на България е сеизмично рискова. Земетресенията стават по остарели световни нарушавания – разломи при провокирането им от появяването на сили по разнообразни аргументи. Ако в Италия се появят трусове поредно по цялата й дължина за къс интервал, бих се тормозил за регионите в България по реките Струма и Места, успоредни на Италия. Уязвим е регионът по цялата дължина на река Марица. Той може да бъде провокиран от нарушено равновесие и появяването на трусове по линията Кипър, Централна Италия, Португалия.

- Въобще вярно ли е да приказваме за разломи и подпъхване? Разкажете малко повече за вашата доктрина за „ завихрянето “ като геологична причина за земетресенията.
- Теорията за тектоника на плочите и придвижване на континентите изигра позитивна роля за развиването на световната геотектоника, само че се изчерпа. Тя изяснява устройството на земната кора с съществуването на плочи и тяхното придвижване. Донякъде пасва добре за средата на Атлантическия океан и на никое място другаде. Лесно се разбираше от учениците, тъй като като изрежат от хартия континентите, те пасват като пъзел. За да се изясни по какъв начин континентите са се оказали на сегашните си места, се измисли подпъхването на плочите една под друга като че ли са от локум. С навлизането на новите технологии за отдалечено наблюдаване на Земята се появиха доста нови обстоятелства, който опонират на теорията. Броят на плочите непрестанно пораства в опит да се нагласят обстоятелствата към теорията, само че малко на брой изрекоха подозрението, че теорията може би не е вярна. В предишното всички обстоятелства са били в интерес на плоска земя, тъй като в случай че не е, ще се разлеят океаните и човек не може да виси с главата надолу върху кълбо.

- Името ви се свързва и със противоречивата „ Теория на тирбушона “. Какви са главните й постулати?
- Теорията на тирбушона или завихрянето изяснява, че всички световни нарушавания са се получили от непрекъснатото търсене на равновесие на Земята и нейната кора при особеното взаимоотношение на сили, подбудени от ротациите на Земята, Луната и Слънцето и гравитацията. Нарушенията по-стари или по-нови са тектонски уязвими за последващо равновесие и най-вече там стават земетресенията. Няма такова придвижване и подпъхване на плочи в огромен мащаб. Плочите са ненарушени земни парчета с разнообразни мащаби. Някои от тях потъват по причина на гравитацията. При основаване на теорията взаимно с проф. Бойко Рангелов определихме зони, които нарекохме коркинги. Те правят спираловидни придвижвания. Миналата година американски учени описаха сходно придвижване на Южна Америка, а тази година и гръцки учени за Егейско море. От отдалечените наблюдения можем да вземем скоростите на пренасяне на следени точки от земната кора и знаейки механичните свойства на земните пластове, до известна степен бихме пресметнали по кое време ще се разрушат и провокират трусове.

- Как се изяснява връзката сред етапите на Луната и земетресенията?
- Луната провокира приливи и отливи, забележими във водата и незабележими за земната кора, само че тя също изпитва големи напрежения. Слънцето също провокира сходни резултати. Когато Слънцето, Земята и Луната са в една ос, приливите и отливите са най-големи и условно казано земната кора олеква и наклонността е да се повдигне и да наруши равновесието на пластовете. По време на равноденствията този резултат се ускорява от новата позиция на тези тела и вероятността за трусове нараства. Това са месеците март и септември. Ние обработихме данните за 860 станали трусове. Около 75% са станали в сходни интервали.

- Колко напреднала е към този миг науката ви в опитите да откри метод за прогнозиране на земетресенията?
- Много и има сполучливи прогнози. Ние прогнозирахме земетресение във Велинград и две в София с акуратност по-малка от денонощие. В Съединени американски щати, Япония, а от скоро и в Италия и Гърция група учени вършат положителни прогнози. С придвижване на галактическите технология напредват и опциите за все по-надеждни прогнози.

- Какво е вашето персонално усещане за постройките ново и остаряло строителство у нас? При кои от тях има по-голяма възможност да не са спазени нормите за земетръсна резистентност?
- Допускам, че при всички са спазени и разпоредбите за антисеизмично строителство са положителни.
Всъщност, в случай че можете да избирате в каква постройка бихте желали да бъдете по време на мощен трус в България – в панел, ЕПК или тухла от преди 1989 година или в постройка ново строителство?
В постройка ЕПК, следвана от панелка и най-после от тухла. В този ред са и съответните структурни коравини. За страдание доста здания са с нарушена коравина по причина на вътрешни преустройства за разнообразни цели – боксове, кафенета, офиси и други Тук законът не е непоколебим и една смяна може да наруши стабилността на постройката.

Източник: " Телеграф "
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР