Завършиха XXVII Празници на Искърското дефиле, домакин на които от

...
Завършиха XXVII Празници на Искърското дефиле, домакин на които от
Коментари Харесай

Завършиха XXVII Празници на Искърското дефиле /снимки/

Завършиха XXVII Празници на Искърското дефиле, хазаин на които от 13 до 15 юни беше столичният административен Район Нови Искър. Програмата на тазгодишното издание на празниците, в които взеха присъединяване представители на общините Мездра и Своге и на Район Нови Искър, включваше 6 културни и просветителни прояви.
Празниците на Искърското дефиле 2022 започнаха точно на огромния християнски празник Св. Дух с Педагогически конгрес „ Образованието сплотява “, в който взеха присъединяване шефове на учебни заведения и детски градини, учители и ръководители на просветителни институции в трите общини. В рамките на форума гостите посетиха 170 СУ „ Васил Левски “ - Нови Искър, 171 ОУ „ Стоил Попов “ и 135 Детска градина „ Мое детство “ в кв. „ Курило “ и обмениха положителни практики.
Вечерта на площад „ Св. Дух “ в кв. „ Кумарица “ се състоя Дефиле на националните носи, в което представителни групи от Мездра, Своге и Нови Искър, отпред с гайдаря Георги Младенов от с. Доброслaвци и кмета на региона хазаин Даниела Райчева, дефилираха, пременени в обичайни дрехи от разнообразни етнографски области на България. Официални посетители на откриването бяха ръководителят на Постоянната комисия за децата, младежта и спорта в Столичния общински съвет Татяна Георгиева, националният представител Анна Александрова и общинският консултант Миглена Атанасова.
Празничната стратегия продължи с Фолклорен концерт с присъединяване на самодейни сформира от трите общини. Община Мездра показаха Средношколският танцов състав и Ансамбъл „ Мездра “ при НЧ „ Просвета 1925 “, които заслужиха аплодисментите на публиката с вихрените си осъществявания на танците „ По гроздобер “, „ Гергьовден “, „ Стара копаница “ и „ Гроздана “.
На другия ден на площада в кв. „ Кумарица “ се състоя Фолклорен концерт под наслов „ Да си върнем българското “ с присъединяване на сформира от Район „ Нови Искър “ и на националната певица Ана-Мария.
Програмата на тридневната взаимна самодейност допълниха културно-исторически тур „ Среща с предишното “, по време на който представители на трите общини посетиха Курилския манастир „ Св. Иван Рилски “ и се срещнаха с историята на светата обител, с помощта на забавната сказка, изнесена от игумена на манастира архимандрит Нектарий и разгледаха етнографската музейна колекция, и Пленер под звездите в Комплекс „ Галени градини “ в с. Войнѐговци - креативна изява на Общинските администрации в Мездра, Своге и Район „ Нови Искър “.
Догодина хазаин на Празниците на Искърското дефиле е Община Своге, а през 2024 година - Община Мездра.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР