Завършеният ваксинационен курс е от ключово значение за защита срещу

...
Завършеният ваксинационен курс е от ключово значение за защита срещу
Коментари Харесай

Завършената ваксинация е ключова срещу тежък COVID-19

Завършеният имунизационен курс е от основно значение за отбрана против тежко протичане на COVID-19, в това число заболяване, породено от Делта разновидността на вируса. Това оповестяват от Министерство на здравеопазването. С увеличаващото се разпространяване на Делта разновидността на SARS-CoV-2 в страните от ЕС/ЕИП, Европейската организация по медикаментите (EMA) и Европейският център за предварителна защита и надзор на болесттите (ECDC) мощно предлагат хората, които нямат противопоказания за имунизация, само че към момента не са имунизирани, навреме да стартират и завършат целесъобразния имунизационен курс. Завършеният имунизационен курс, с която и да е от утвърдените в ЕС/ЕИП ваксини, обезпечава високо равнище на отбрана против тежко протичане на болестта и гибел, породена от SARS-CoV-2, в това число разновидности като Делта.

Най-високото равнището на отбрана, което обезпечава имунизацията, се доближава след изминаването на задоволително време (седем до четиринадесет дни) от деня, в който е сложена последната доза ваксина. Освен това имунизацията е значима, с цел да отбрани тези, които са с най-голям риск от тежко протичане на болестта и хоспитализация, като понижава разпространяването на вируса и предотвратява появяването на нови " притеснителни " разновидности на вируса. Майк Качпол, основен откривател в ECDC споделя: " Въпреки че наличните ваксини са високо ефикасни във връзка с отбрана на хората против тежко протичане на COVID-19, до момента в който поголямата част от популацията не е ваксинирана, рискът не е отминал.

В момента сме очевидци на увеличаващ се брой на случаи на COVID-19 в ЕС/ЕИП и имунизациите остават най-хубавата налична опция, с цел да се избегне повишаването на броя на случаите на тежко протичане на болестта и гибел. ” Тъй като имунизационните акции занапред набират скорост в ЕС/ЕИП, в някои случаи може да бъдат направени рекомендации за обсъждане на съкращаване на времевия период сред първата и втората доза, в позволените граници, изключително при хора с риск от тежко протичане на COVID-19, които не са приключили целесъобразния имунизационен курс. Развитието на зараза при имунизирани хора не значи, че имунизацията не работи Въпреки че ефикасността на всички ваксини против COVID-19, позволени за приложимост в ЕС/ЕИП, е доста висока, няма ваксина със 100% резултатност.

Това значи, че се чака развиването на стеснен брой инфекции със SARS-CoV-2 измежду хората, които са завършили целесъобразния имунизационен курс (така наречени " пробивни инфекции " ). При развиване на зараза обаче Актуална информация за COVID-19 от ECDC и EMA EMA/432414/2021 Page 2/2 имунизациите могат значително да предотвратят тежко протичане на болестта и в огромна степен да понижат броя на хората, признати в болница заради COVID-19. Fergus Sweeney, Ръководител на Клинични изпитвания и произвеждане към ЕМА, споделя следното: " Тези ваксини против COVID-19 имат висока резултатност. Но до тогава, до момента в който вирусът продължава да циркулира, ще продължаваме да следим пробивни инфекции при имунизирани хора. " Това не значи, че имунизациите не работят.

Ваксинираните хора са доста по-добре предпазени от тежко протичане на COVID-19 спрямо тези, които не са имунизирани. Ето за какво всички би трябвало да се стремим към приключен имунизационен курс при първа опция. ” EMA и ECDC предлагат приключен имунизационен курс против COVID-19 при всички, които нямат противопоказания за това. Докато повече хора не бъдат изцяло имунизирани (със приключен имунизационен курс) и до момента в който разпространяването на SARS-CoV-2 продължава, всеки човек би трябвало да се придържа към националните разпореждания и да продължава да съблюдава ограниченията, като носене на маска и поддържане на обществена отдалеченост. Това се отнася и за хората, които имат приключен имунизационен курс. EMA и ECDC ще не престават да работят в тясна връзка с други органи на Европейски Съюз и националните организации за събирането, приемането и шерването на данни с висока научна стойност, с цел да подкрепят страните членки при отбраната на публичното здраве във всяка национална обстановка. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР