Затягането на пазарите за втечнен природен газ (LNG) в световен

...
Затягането на пазарите за втечнен природен газ (LNG) в световен
Коментари Харесай

МАЕ: Светът е в първата си истинска глобална енергийна криза

Затягането на пазарите за полутечен природен газ (LNG) в международен мащаб и намаляването на добива от  огромните производители на нефт сложиха света посред „ първата в действителност световна енергийна рецесия “, съобщи ръководителят на Международната организация по енергетика (МАЕ) Фатих Бирол, представен от Ройтерс.

Нарастващият импорт на полутечен природен газ в Европа на фона на рецесията в Украйна и евентуалното възобновяване на китайския вкус за горивото ще затегнат пазара, защото единствено 20 милиарда кубически метра нов потенциал за полутечен природен газ ще излязат на пазара през идната година, сподели Бирол по време на среща Сингапур в границите на Международна седмица на силата.

В същото време неотдавнашното решение на Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) и нейните съдружници, известни като ОПЕК+, да понижат добива с 2 млн. барела дневно  е „ рисковано “ решение, защото МАЕ чака световното търсене на нефт да нарасне с близо 2 млн. барела дневно тази година, добави той.

„ Това е изключително рисковано, защото няколко стопански системи по света са на ръба на криза, в случай че приказваме за световна криза... Смятам това решение за в действителност тъпо “, сподели той.

Покачващите се световни цени на редица енергийни източници, в това число нефт, природен газ и въглища, удрят потребителите в миг, когато те към този момент са изправени пред възходящата инфлация на храните и услугите. Високите цени са евентуално рискови за европейските консуматори, които се приготвят за зимата. „ Освен в случай че няма да имаме извънредно студена и дълга зима, в случай че няма изненади от позиция на това, като да вземем за пример детонацията, която засегна „ Северен поток “,  Европа ще премине през тази зима най-вече с няколко стопански и обществени „ натъртвания “, добави той.

Бирол сподели още, че светът към момента ще има потребност от съветски нефт, защото се чака потреблението да нарасне с 1,7 милиона барела дневно през 2023 година

Държавите от Г-7 предложиха механизъм, който би разрешил на нововъзникващите страни да купуват съветски нефт, само че по-ниски цени, с цел да лимитират приходите на Москва след войната в Украйна.

Бирол сподели, че схемата към момента има доста елементи за изглаждане и ще изисква присъединяване на огромните страни вносителки на нефт.

Служител на Министерството на финансите на Съединени американски щати сподели пред Ройтерс предходната седмица, че не е безразсъдно да се счита, че до 80% до 90% от съветския нефт ще продължи да тече отвън механизма за таван на цените, в случай че Москва се опита да го пренебрегне.

„ Мисля, че това е добре, тъй като към този момент светът към момента се нуждае от съветски нефт, който да тече на пазара. 80%-90% е положително и окуражаващо равнище, с цел да отговори на търсенето “, сподели Бирол.

Според Бирол енергийната рецесия може да бъде повратна точка за ускорение на вложенията в чисти източници на сила и за образуване на устойчива и сигурна енергийна система, сподели Бирол.

„ Енергийната сигурност е мотор номер едно на енергийния преход, сподели Бирол.

МАЕ преразгледа прогнозата за напредък на потенциала за възобновима сила през 2022 година до 20% нарастване на годишна база, откакто по-рано прогнозата бе за 8%.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР