Затягането на паричната политика е факт - едновременно повишаване на

...
Затягането на паричната политика е факт - едновременно повишаване на
Коментари Харесай

Лъчезар Богданов: Нови 800 млн. лв. от ипотеки за два месеца са се завъртели в бизнеси и вдигат цените

" Затягането на паричната политика е реалност - по едно и също време повишение на лихвените проценти, освен това с рекордна за толкоз малко време крачка, и последователно евакуиране на ликвидност. Компаниите, които излизат на американската борса в последната година, съумяват да притеглят доста по-малко интерес и при по-ниски цени от върховите стойности единствено преди 2-3 г.Накратко – опитът с нулевите лихви съгласно мен завърши и всички би трябвало да се приспособяват към обичайното схващане, че заемът не е безвъзмезден и е стеснен. Това към този момент стартира да визира капиталовата интензивност, изключително за планове с доста дълъг период на възнаграждение. Към това би трябвало да прибавим и структурните проблеми в Китай – за пръв път от няколко десетилетия китайската стопанска система, и изключително вложенията, забавят сензитивно ритъм. А капиталовото търсене в Китай е доста значимо за експортно насочената профилирана промишленост и машиностроене на водещите европейски стопански системи ". Това съобщи икономистът Лъчезар Богданов пред.
" Странно ми е по какъв начин всички споделят за еврозоната да не влизаме, тъй като ще пристигна инфлация. В същото време ние не можем да влезем, тъй като имаме малко по-висока инфлация. Някак си се бият тези два аргумента. Ние сега имаме сензитивно по-висока инфлация и прочее растежът на ипотечното кредитиране е един от моторите за нея. Представете си - единствено за два месеца имаме спомагателни 800 млн. лева, които са се трансформирали в доходи за бизнеси и приходи за необятен кръг хора - от брокерски комисиони до облаги на вложители и строители, които по-късно са отишли в кръчмите да ги изядат и изпият, купили са си скъпи облекла, създали са си ремонт на офисите и по този начин са натиснали цените на мебелите и приходите на интериорните дизайнери и по този начин нататък. Ако се върнем на инфлацията, не мога да предвиждам дали ще спадне в идващите месеци до равнището на критерия за присъединение в еврозоната – ще е доста мъчно с оглед насъбраното досега. Като цяло държавното управление не наподобява доста интензивно в борбата против нея. Давам образец с контролираните цени - предходната година се подвигна цената и на тока, и на парното, от януари, газът се продава на контролирани цени над борсовите все още. Отделно се постановат нови регулации в търговията, които усилват разноските на бизнеса, което евентуално също ще се трансферира най-малко отчасти върху крайните цени. ", сподели още специалистът.

" Източна Европа е огромният печеливш от разширението на Европейски Съюз и общия пазар. Източна Европа е моторът на растежа, приказваме като темпове. Въпросът е, че ние не сме от най-успешните образци. Ако гледаме действителните вложения обратно от 2010 година, те стоят на едно равнище. Докато през предходната година в Литва са отчели два пъти повече, в Румъния - с 60% повече, и то в действително изражение, след отчитане на инфлацията. И у нас има вложения и напредък, приходите в действителност нарастват, само че ние не сме тигърът, а сме страхливо коте, което тича с батковците ", добавя Богданов.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР