Затвориха земеделските, фермерските пазари и борсите за цветя със заповед

...
Затвориха земеделските, фермерските пазари и борсите за цветя със заповед
Коментари Харесай

Земеделци заплашват с протест заради затворените кооперативни пазари

Затвориха земеделските, фермерските пазари и тържищата за цветя със заповед на Здравното министерство. Зеленчукопроизводители заплашиха с митинг и предизвестиха, че мярката ще ги принуди да изхвърлят продукцията си и да банкрутират.
Пазарите като този в Красно село в София, не работят през днешния ден, а на следващия ден ще отворят за три дни, след което ще затворят още веднъж – този път до второ разпореждане.

Идеята да се отворят още веднъж за 72 часа, е с цел да съумеят търговците да продадат стоката си. Но производители на зеленчуци от цялата страна обявиха, че мярката ще ги принуди да изхвърлят по-голямата част от продукцията си.
Над 500 аграрни производители и търговци оферират стоката си на столичния пазар Красно село. Костадин Точев от Пазарджик също, само че през днешния ден стоката му вместо на щанда остана в буса.
Всичко това е стока, която на следващия ден или вдругиден най-вероятно ще бъде изхвърлена.
“Това, което е на равнищата е казусът, тъй като ще стартира да се изхвърля всеки ден. Защото тази салатка след една седмица е прецъфтяла. Краставицата се изхвърля непосредствено, тъй като се бере всеки ден”, споделя Костадин пред Би Ти Ви.
Търговците на общинските пазари да не заплащат наем за времето, в което не работят. А три месеца откакто се възвърне активността им, да заплащат половината от наема. Това предложение ще внесе столичният кмет.Дори и да не платим наеми на масите, ние имаме разноски, ток, вода, имам две дребни деца, които би трябвало да ги виждам. Няма по какъв начин да ги виждам даже да не платя, показва търговец.
Според различен производител българските земеделци са затворени за сметка на огромните вериги.
Търговците на Красно село настояват, че са спазвали всички условия. Гневни са, тъй като считат, че поради различен пазар, в който е имало безпорядък, страдат всички. Премиерът им даде обещание страната да изкупи стоката за обществения патронаж.
Пазарите ще работят на 13, 14 и 15 април, от понеделник до сряда. От 16 април този вид търговия в цялата страна се затваря до втори разпореждане.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР