Затвор без решетки и битови условия- максимално близки до домашните.

...
Затвор без решетки и битови условия- максимално близки до домашните.
Коментари Харесай

Изграждат първия затвор без решетки в България

Затвор без решетки и битови условия- оптимално близки до домашните. Оказва се, че това е допустимо и то в България. За 20 години над чертожната дъска, проектант Божидар Хинков за пръв път се сблъсква със задачата да проектира затвор.

„ Всяка задача е лесна за планиране, когато свършиш сложната работа за изследването какво е належащо ", споделя арх. Божидар Хинков, архитект на пандиза.

Проектът се ражда бързо поради ясните и безапелационни условия какво би трябвало да има в един затвор: „ Връщането на нормалността и основаването на оптимално действителна, близка до естествената, житейска среда, това е водещият детайл ", показва архитектът.

Така в първият от половин век насам затвор у нас прозорците ще са без решетки. А килиите няма да имат нищо общо с добре познатите пространства. Зала с видеонаблюдение ще подсигурява сигурността и на лишените от независимост, и на надзирателите.

„ В планувания затвор се възнамерява да бъдат настанени 400 лишени от независимост, при двойно настаняване. В едно спално помещение да има до двама лишени от независимост ", съобщи гл. комисар Ивайло Йорданов - шеф на Групово дело „ Изпълнение на наказванията ".

Макар и с положителни битови условия съгласно стандартите на местата за отнемане от независимост, досегашните килии ще останат в предишното най-късно през 2024 година, когато се допуска, че ще бъде подготвен най-новият затвор в България. Той ще бъде друг и с още нещо - в него ще се образоват надзиратели. В тримесечен курс, опит ще събират както напълно начинаещи в специалността, по този начин и хора с дълготраен стаж.

„ Във връзка с огромното текучество, което е сега в системата и потребността от осъществяване на курсове - сега се организират курсове по места в пандизите, което не е най-удачният вид, защото преподавателите се откъсват от работния развой ", показва Ивайло Григоров, „ Връзки с обществеността " на плана.

Новият затвор няма да бъде опция на Централния софийски, тъй като потенциалът му е по-малък, споделят от Главна дирекция „ Изпълнение на наказванията ": „ Предвидените средства са в размер на 17 милиона и половина евро....Този затвор ще е очакван да бъде главен корпус, в който ще се извършват присъди с по-голям размер - до 30 -годишни присъди ".

Парите идват по линия на Норвежкия финансов механизъм. Освен този, различен чисто нов затвор на този стадий не се планува да се строи.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР