Затварянето на училищата заради COVID-19 поставя на двата полюса учители

...
Затварянето на училищата заради COVID-19 поставя на двата полюса учители
Коментари Харесай

Родители скочиха срещу учителите за дистанционното обучение

Затварянето на учебните заведения поради COVID-19 слага на двата полюса учители и родители, оповестява.

Първите, които у нас са към 90 000 души, стават все по-единодушни, че отдалеченото образование е единственият вид годината да продължи, до момента в който в фамилиите царува неизясненост какво ще се случва с образованието на децата.

Това описаха пред преподаватели и родители, които търсят решение на комплицираната обстановка, пред която са изправени.

Според последното изследване на профсъюз “Образование” измежду 4270 педагогичен експерти, 79,4% от учителите и шефовете считат, че цялата просветителна система би трябвало да премине краткотрайно в електронно образование поради огромния брой заболели и отсъстващи преподаватели. 76,8% са на мнение, че учебната среда е рискова за работа.

“Засега министерството нямат друга визия с изключение на диференцирания метод. Ако продължаваме с тези индикатори, обаче мисля, че се приближаваме към вероятно решение, което учителите, шефовете и ректорите чакат.

Всъщност, в случай че продължава тази наклонност, доста от учебните заведения ще бъдат в неспособност да работят, най-много поради заместването на заболели сътрудници, сътрудници в отпуск, в болнични.

Учители от нараснала нерешителност или по тази причина, че желаят да запазят фамилията си, отиват при персоналните лекари и те незабавно им дават болничен за седмица или две”, разяснява патовата обстановка Юлиян Петров, ръководител на профсъюз “Образование”.

По думите му по тази причина учители и шефове желаят да се мине към отдалечено образование за 2-3 седмици, в които ще се разбере дали има резултат за прекъсването на болестта.

По друга линия, една огромна група преподаватели, обединени във фейсбук група “Безопасно обучение или ДО”, желаят от МОН този интервал да е най-малко 2 месеца и решението за затварянето на учебните заведения да бъде централно.

“Към момента съм изправени пред една стена, министър Вълчев не желае да ни чуе. От МОН са решили да приложат различен метод, като трансферират отговорността на шефовете да вземат решение.

Нагласата на сътрудниците е, че в случай че не се вземат нужните ограничения за прекосяване от 1. до 12. клас към електронно образование, да стартират всеобщо да си пускат отпуски или да изоставен системата. Нас, учителите, никой не ни карантинира, допуска се, че това е предпазен контакт, тъй като носим маски.

Маската не пази този, който я носи, а останалите. Губим учители всеки ден. За 20 дни по един умрял дневно имаме приблизително аритметично. Според първото ни отворено писмо, с над 8000 подписа към този момент, все по-повече сътрудници се опасяват и стават последователи на електронното образование, тъй като ги е боязън за живота им”, описа Лилия Стоянова, преподавател по информатика във Варна и член на групата.

По думите ѝ доста родители ги поддържат, само че има такива, които не го вършат. Според нея една от аргументите е, че страната не подхваща съответни ограничения за подкрепяне на фамилиите, в които децата са под 12 години.

За това удостоверява и Яна Алексиева, изпълнителен шеф на асоциация “Родители”. Тя изясни, че родителите са в безкрайна неизясненост какво се става. “Няма проект, с който да се знае какво се случва и какво следва.

Не можем да пропуснем казуса, че затворени у дома с децата, родителите стартират да се тормозят и за икономическата позиция. В момента всички те желаят да усетят, че някои се грижи за здравето и образованието на децата им, и това е работа на институциите”, уточни тя.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР