Затрупан от митнически закъснения и допълнителна бюрокрация след излизането на

...
Затрупан от митнически закъснения и допълнителна бюрокрация след излизането на
Коментари Харесай

„Brexit ни ограничава“: Британски компании насочват инвестициите си към ЕС

Затрупан от митнически закъснения и спомагателна администрация след излизането на Англия от Европейския съюз, Farrat – дребен производител в покрайнините на Манчестър – усилва вложенията си в Германия, с цел да компенсира тези проблеми.

Производителят на антивибрационни елементи за здания и машини се разраства бързо, като през последните пет години съвсем удвоява броя на чиновниците си в британския град. Но, става известно, Brexit е по-голяма спънка от плануваното.

В момента насочваме доста вложения в основаването на индустриални мощности в Германия, с цел да премахнем комерсиалните усложнения “, споделя основният изпълнителен шеф Оливър Фарел. „ Брекзит значително лимитира растежа ни сега. “

И компанията надалеч не е сама, написа Reuters, диря като интервюира дузина шефове на компании, бизнес групи и политици в Англия.

Икономическите данни демонстрират сходна картинка. Според немската статистика, английски компании са стартирали 170 капиталови плана в най-голямата европейска стопанска система през предходната година. Причината за това – фирмите се стремят да се закрепят на единния пазар на Европейски Съюз.

Това е надалеч повече от 50-те запитвания от английски компании, без какъвто и да е ангажимент, регистрирани от German Trade & Invest през 2015 година – годината преди референдума за Brexit.

Правителството на Нидерландия на собствен ред оповестява, че над 300 „ Брекзит компании “ – английски компании, които се пробват да минимизират комерсиалните провокации на континента – са преместили активността си там от 2016 година насам.

Междувременно бизнес вложенията в границите на Англия при започване на 2023 година са били с към 1% над нивото им по време на гласуването през юни 2016 година – индикатор, който някои икономисти отдават на несигурността по отношение на комерсиалните връзки с Европейски Съюз, показва осведомителната организация.

За същия интервал бизнес вложенията са скочили с 25% във Франция, с 21% в Съединени американски щати и със 7% в Германия, съгласно данни на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР).

Икономистите, подкрепящи Brexit, настояват, че сходни данни подценяват обстоятелството, че английските корпоративни вложения са претърпели взрив в годините преди средата на 2016 година и е било обикновено да се забавят. Проучванията на бизнеса обаче показват Брекзит като фактор за слабите вложения през последните години.
Изгубени благоприятни условия
Разказите за изгубени благоприятни условия поради Brexit са постоянно срещано събитие измежду бизнес водачите в Манчестър и покрайнините му в северозападната част на Англия, изяснява кметът на града Анди Бърнам, който е член на опозиционната Лейбъристка партия и гласоподава за оставане на Англия в Европейски Съюз, пред Reuters. „ Почти никой няма какво позитивно да каже. В множеството случаи това е добавило още едно равнище на трудност, което не е било налице преди “.

Бърнам показва, че пазарът на Европейски Съюз остава извънредно значим за Манчестър - третия по величина град във Англия след Лондон и Бирмингам. Според формалните оценки през 2019 година към 61% от износа на артикули от „ Голям Манчестър “ - града и периферията му, е бил ориентиран към Европейски Съюз, спрямо 42% от износа от Лондон и Югоизточна Англия.

Бърнам споделя, че Манчестър има сполучлив опит в привличането на интернационална търговия и вложения, само че измежду локалния бизнес има чувство, че по-лесните търговски връзки биха създали този опит още по-добър.

И до момента в който някои компании в Манчестър влагат в индустриални мощности и офиси в Европейски Съюз, с цел да избегнат спирането на комерсиалните си интервенции, други споделят, че нямат различен избор, с изключение на да споделят новия си бизнес с компании, които са в по-добра позиция да оперират в границите на блока.

Creative Concern, рекламна и маркетингова организация, има над 20 чиновници и през последните 20 години е построила мощен европейски бизнес, възползвайки се от статута на британския език като общ език на континента. Основателят и шеф Стив Конър споделя пред осведомителната организация, че в годините директно след гласуването за Brexit, до влизането в действие на новите търговски условия през януари 2021 година, бизнесът е вървял по нормалния метод.

Сега Creative Concern открива, че към този момент не може да кандидатства непосредствено за планове на Европейската комисия, макар че някои съперници от други страни отвън Европейски Съюз могат, и би трябвало да споделя самодейностите си, за които до момента е кандидатствала независимо, с организации, основани в Европейски Съюз.

„ Тъй като нашето държавно управление, в своята безкрайна мъдрост, избра да преследва корав Brexit, ние се оказваме в по-неблагоприятно състояние от други страни отвън Европейски Съюз, което е като сол в раната “, споделя Конър.

Британското държавно управление твърди, че връзките с Европейски Съюз напредват, като показва подписания предишния месец меморандум за съгласие за търговията с финансови услуги, разказан от финансовия министър Джереми Хънт като „ повратна точка “ в разговора с блока.

Икономисти и бизнес групи настояват, че казусът с комерсиалните различия сред Англия и Европейски Съюз се усложнява от неналичието на дълготрайна фискална тактика в Лондон, защото повтарящите се краткотрайни данъчни облекчения не се вписват в междинния седемгодишен капиталов цикъл на производителите, твърди комерсиалната организация Make UK.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР