Затруднения създава времето в различни точки на страната. Като и

...
Затруднения създава времето в различни точки на страната. Като и
Коментари Харесай

Бурята удари Варненско! Виелица блокира път, отмениха полети СНИМКА

Затруднения основава времето в разнообразни точки на страната. Като и за неделя са оповестени оранжеви кодове за рисково време в най-уязвимите области.

Виелица затруднява придвижването по пътя Варна - Добрич. Съобщава се, че естественото събитие е затворило трасето.

Информацията е, че има рейс, който е препречил пътя, провокирал е запушване, което се усилва. Няма пристигнала пътна помощ, нито снигорин. Властите предизвестяват да не се трътва за и от Варна, тъй като виелицата се усилва и пътуването е извънредно нестабилно.

Фериботът Силистра-Кичу прекрати корабоплаване заради пориви напразно над 90км/ч, оповестяват от профилирания уебсайт.

По  информация на Meteo Balkans поради мощния вятър към този момент стопират и полети от Летище Варна.  Близо 50 сигнала за паднали дървета и нарушено енергоснабдяване са получени в общината на морската столица към 18:00 часа през днешния ден, оповестиха от пресцентъра на общинската администрация.

Най-засегнат е регион " Аспарухово ", където е нарушено придвижването по пътя за квартал " Галата " и по остарелия път за Бургас в местността " Боровец ". На място са изпратени екипи на " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ". Нарушено е енергоподаването в местностите " Ракитника " и " Боровец-север ". Екипи на " Енерго-про " отстраняват повредите, осведоми Българска телеграфна агенция.

Във Варна беше разгласен даже оранжев код за рисково време, напомнят от Общината. Предупреждението е обвързвано със мощния, плевел до ураганен, вятър. Скоростта на поривите през нощта се чака да доближи 20-25 метра в секунда, а навън - 25-30 метра в секунда.

Община Варна предложи жителите във Варна и региона да обезопасят домовете и парцелите си, като затворят всички порти и прозорци и реалокират леки предмети и имущество на закрито. Собствениците на моторни транспортни средства се поучават да паркират колите си надалеч от дървета, градежи и други рискови места.

През нощта под въздействие на циклон в западната акватория на Черно море, метеорологичната конюнктура в Източна България доста ще се усложни, оповестява Национален институт по метеорология и хидрология. Ще духа плевел и краткотрайно ураганен север-северозападен вятър. Ще е облачно, с повсеместни превалявания, които в множеството региони, даже и по Черноморието ще преминат в сняг. На места количествата ще доближат до 40-60 mm, локално и повече.

Оранжев код за мощен вятър е разгласен за областите Видин, Монтана, Враца, София област, Перник, Ловеч и за множеството области в Източна България. За останалата част от България е в действие жълт код.

В Лудогорието, в Източна Стара планина, Странджа и Сакар ще се образува снежна завивка. В западната половина от страната ще е без основни превалявания, с разкъсвания на облачността. Минималните температури ще бъдат 0°-5°, малко по-ниски в котловините на Югозападна България; в София - към 0°. Утре още преди обяд преваляванията и в Източна България ще спрат, към обяд и там облачността ще се раздра и намалее. Северозападният вятър ще отслабне и в по-голямата част от страната ще е мощен, а по крайбрежието на морето към момента до плевел. Максималните температури ще бъдат сред 5° и 10°, по-ниски в Североизточна България; в София - към 6°.

Над планините преди обяд към момента тук-там ще има превалявания от сняг, само че към обяд преваляванията ще спрат и облачността ще се раздра. Ще духа плевел северозападен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра към 2°, на 2000 метра - към минус 3°.

Над Черноморието преди обяд към момента има превалявания, само че в развой на прекъсване. Около обяд преваляванията на всички места ще спрат и облачността ще се раздра. Вятърът ще отслабне, само че ще се задържи мощен и краткотрайно плевел. Максималните температури ще бъдат сред 6° и 9°. Температурата на морската вода е 10°-16°. Вълнението на морето ще бъде 4-5 бала.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР