Затоплянето е дългосрочна тенденция. Тя е свързана с климатичното изменение

...
Затоплянето е дългосрочна тенденция. Тя е свързана с климатичното изменение
Коментари Харесай

Очакват ли се температурни рекорди и през 2024 година?

„ Затоплянето е дълготрайна наклонност. Тя е обвързвана с климатичното изменение и частично с въглеродните излъчвания, които човечеството отделя и частично с естествените процеси като да вземем за пример увеличението на слънчевата интензивност, което се следи в последния век и половина. Доколко те ще бъдат изразени през тази година, следва да забележим. ” Това съобщи географът доцент Емил Гачев.
Прочетете още
По думите му прогнозите са за продължаващ ритъм на стопляне, който се дефинира от световните процеси. От една страна това е продължаващото антропогенно влияние, което няма по какъв начин да чакаме да спре или да бъде понижено още през 2024 година, а въпреки това са особеностите на световната атмосферна циркулация като явлението Ел Ниньо, което по принцип дефинира времето в субекваториалната и тропическа част на южната част на Тихия океан, както и на цялата планета.

Географът добави, че слънчевите изригвания са част от 11-годишния безоблачен цикъл, който в този момент е в пикова фаза и който се чака да бъде в минимума си през 2030 година. „ Тези фактори се наслагват, с цел да получим тези рекордни горещини, които бяха маркирани през 2023 година ”, уточни още Гачев за Нова.

Експертът означи, че сега сме при започване на една топла зима. Той уточни, че наклонността за изместване на сезоните най-вероятно ще продължи.

„ Не знам да има открита връзка сред климатични промени и земетресенията и изригванията на вулканите, защото тези процеси имат друг енергиен източник ”, уточни още географът. Различните феномени обаче могат да окажат въздействие върху локалния климат, безапелационен е той.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР