Затлъстяването при децата е проблем навсякъде по света. В Европа,

...
Затлъстяването при децата е проблем навсякъде по света. В Европа,
Коментари Харесай

61% от българчетата на възраст между 7 и 9 г. са с наднормено тегло

Затлъстяването при децата е проблем на всички места по света. В Европа, в това число в България, едно от три деца е с наднормено тегло.

Данните за страната демонстрират, че 61% от българчетата на възраст сред 7 и 9 години са с наднормено тегло и затлъстяване, като 50% от тях се след време стават възрастни със затлъстяване.

Това са единствено част от данните показани на 32-рия Международен конгрес по детско затлъстяване, който събра 80 експерти от 15 страни в курорта „ Албена “ през почивните дни. Научният конгрес беше проведен от Българското съдружие за изследване на затлъстяването и съпътстващите го болести, взаимно с Европейската група по детско затлъстяване.

Основните акценти в програмата на конгреса бяха предварителна защита и терапия на детското затлъстяване, а също диетологични подходи в лечението, физическа интензивност и време пред екран, психо-социални аспекти на затлъстяването, фармакотерапия и бариатрична хирургия в детска възраст.

„ Превенцията включва разнообразни ограничения и стратегии на държавно равнище, ориентирани към промоция на здравословно хранене, физическа интензивност, ограничение на часовете пред екран, обезпечаване на задоволително сън. Терапията е на първо място в смяна на метода на живот “, изясни доцент Теодора Ханджиева-Дърленска – ръководител на Българското съдружие за изследване на затлъстяването и съпътстващите го болести.

Почти 1/4 от децата в ранна образователна възраст са с наднормено тегло

Децата се движат все по-малко и една от главните аргументи за това е стоенето пред екран. Според рекомендациите на СЗО до 3-годишна възраст децата не би трябвало въобще да стоят пред екран, от 3 до 6 години – най-много един час на ден, от 7 до 18 година – най-много два часа на ден. Проблемът е, че времето пред екран краде от времето за игра и за придвижване, безапелационни са експертите.

„ Държавната политика за промотиране на придвижването е доста значима, тъй като тя основава условия за игра на децата - да има места, където да спортуват навън, да има площадки с фитнес уреди за най-малките. И това да е гратис, да бъде налично за всички деца “, добави доцент Дърленска, предава БТВ.

Трима експерти от България изнесоха лекции на конгреса. Проф. Виолета Йотова от Медицинския университет във Варна откри форума с лекция за честотата на затлъстяването на Балканите. Доц. Милена Георгиева от Българска академия на науките показа лекция за генетиката на затлъстяването. А проф. Веселка Дулева от Националния център по публично здраве и разбори приказва за европейските и българските подходи за преформулиране на храните.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР