Затлъстяването е социалнозначимо заболяване с голяма честота, което трябва своевремнно

...
Затлъстяването е социалнозначимо заболяване с голяма честота, което трябва своевремнно
Коментари Харесай

2 млн. българи са със свръхтегло, за 50 години честота на случаите се е утроила

Затлъстяването е социалнозначимо заболяване с огромна периодичност, което би трябвало своевремнно да се профилактира и лекува.

Безспорно главно значение за развиването му заема методът на живот – преяждането и неналичието на физическа интензивност. Същевременно нерядко като първопричини за покачването на телесното тегло се откриват и разнообразни ендокринни болести – да вземем за пример на щитовидната, надбъбречната или хипофизната жлеза, споделя подп. доктор Весела Михнева от Клиниката по ендокринология и заболявания на обмяната на ВМА във връзка Международния ден за битка със затлъстяването, който означаваме на 24 октомври. 

Основната му цел е да подтиква хората да поддържат здравословно тегло, както и да се постави завършек на рецесията със затлъстяването в международен мащаб.

Ендокринолозите на ВМА са основатели на редица профилактичните акции за предварителна защита и ранна диагностика на ендокринни болести. И непрестанно си „ сверяват часовниците ”, участвайки в влиятелни интернационалните конгреси. Последният подобен – във Венеция, Италия, беше отдаден точно обезитета, където бяха разисквани последните новаторски лечения.

При 65% от страдащите от затлъстяване пациенти е открита генетична предразположеност. Не бива да забравяме и т. нар  „ спящи гени “, които се разсънват на фона на метода ни на живот.

Как се слага диагнозата?

За лесна и справедлива оценка се употребяват няколко клинични параметъра. Най-достъпен несъмнено е така наречен показател на телесна маса (ИТМ). Той се пресмята, като разделим килограмите на растежа в метри на квадрат. Ако получената стойност е над 30, тогава е на разположение затлъстяване, а сред 25-30 – наднормено тегло. Също по този начин е добре да се следи обиколката на талията. При дамите тя е добре да бъде до 80 см, при мъжете – до 94см.

Около 42% от българите са с показател на телесната маса към 25, като считаме, че почти 23% са със затлъстяване I-ва степен, 8-10% – с II-ра, и 3% – с III-та и ексцесивно затлъстяване. Според проучването, 49% от хората в България имат наднормено тегло повече от 6 години, а 12% – над 20 година Два милиона от възрастното население в България е със свръхтегло, половината от тях са със затлъстяване. При децата 200 000 са със свръхтегло, 67 000 от тях със затлъстяване. В последните 50 години периодичност на случаите на затлъстяване се е утроила.

Обезитетът не е просто козметичния недостатък. Фактът,  че се виждаме цялостни в огледалото, че се съпоставяме с моделите в тик ток, това че се постанова да пазарим облекла с размер XXL, е единствено едната страна на казуса, само че дружно с това са и обвързваните със затлъстяването болести, които са над 150 на брой. Най-честите от тях са сърдечно-съдовите, захарният диабет, жлъчно-чернодробните, ставните, някои типове злокачествени болести. Като цяло цялостните хора живеят статистически по-кратко. При болестно затлъстяване продължителността на живот при дамите е понижена с 8години, а при мъжете с 10.

В Клиниката по ендокринология и заболявания на обмяната на ВМА се обръща особено внимание на пациентите с наднормено тегло, вършат се проучвания и се дават нужните рекомендации и терапия. Не е професионално да се слага диагноза по телефона или да се изписва лекуване без среща с пациента. Ние се стремим да прилагаме сложен, стъпаловиден метод в лекуването на пациента, той да усеща нашата поддръжка. В основата на пирамидата стоят здравословният метод на хранене, навиците, физическата интензивност, лекуването.

Бъдещето в лекуването на затлъстяването

С оглед на възходящата периодичност на затлъстяване и обвързваните с него болести, бъдещето на медицината в тази област ще изисква както нововъведения в лекуването, по този начин и нараснало внимание към профилактиката. Нужни са постоянни прегледи и съвещания със експерти – диетолози и ендокринолози, с цел да се обезпечи съответно лекуване на затлъстяването и да се избегнат съществени затруднения за здравето. Лечението изисква систематична битка до края на живота. Отговорността е и на експерта, само че най-вече е в ръцете на пациента, когато е получил верните рекомендации и ги съблюдава.

Съществуват разнообразни класификации на затлъстяването. Според най-популярната измежду необятната аудитория, то се дели на гиноидно (тип „ круша “) и андроидно (тип „ ябълка “). При първото непотребните килограми са разпределени преди всичко към ханша и подкожно, а при „ ябълка “ – главно към талията. Ябълковидният вид – или т.нар висцерално затлъстяване – крие доста по-голям риск за пациентите. Мастната тъкан, намираща се в региона на талията и към вътрешните органи, е патологична, с изменена биологична функционалност и се свързва с обособяване на голям брой нездравословни за организма молекули, които, в последна сметка, покачват самостоятелния риск от захарен диабет и сърдечносъдови болести “.

Двете съществени аргументи, заради които затлъстяването е толкоз подло: Първо, въпреки диагностиката му да е извънредно лесна, действителна диагноза и научно потвърдено лекуване се започва години по-късно, в сравнение с би трябвало. Причината за това е, че болестта не боли, а пациентите търсят лекарска помощ за настъпилите в резултат на затлъстяването затруднения като    диабет, сърдечно-съдови болести.

Битката с килограмите е изтощителна и нерядко с изменчив резултат. Мнозина питат дали вечно би трябвало да съблюдават изтощителни диети и прецизен двигателен режим. Много е значимо да се придържат към уравновесен и индивидуализиран хранителен режим, построен от експерт.

Кога се включват медикаментите?

Според актуалните рекомендации за лекуване на затлъстяването следва да използваме лекарства, в случай че е документиран най-малко един несполучлив опит за понижаване на телесното тегло с режим на хранене и физическа интензивност.

Бариатричната хирургия като краен детайл в лекуването?

За кои пациенти е „ избавление “ тя и крие ли опасности? Бариатричната (метаболитна) хирургия включва разнообразни оперативни интервенции, които посредством понижение в размера на признатата храна или утежняване на усвояването на признатите макронутриенти, целят трайно понижение на телесното тегло. Тя влиза в деяние при крах от поведенческата и медикаментозната терапия и е най-ефективният способ за лекуването на това съществено заболяване. Напоследък показанията за такива интервенции доста се разшириха. За болшинството пациенти се приема, че са показани, в случай че имат ИТМ над 40 и са налице свързани със затлъстяването болести.

Затлъстяването при децата

Затлъстяването е „ тихата пандемия “. За последните 10 години затлъстяването измежду децата в международен мащаб се е удвоило, а прогнозата е, че до 2030 година ще се усили с 60%.

У нас, съгласно изследвания, при децата от 0 до 6-годишна възраст казусът е с лимитирани размери: 97% от тях по отношение на растежа си се развиват вярно, при 96% от тях тежестта е в норма. 2,5% от децата в тази възраст страдат от наднормено тегло. Пораствайки обаче, при тези деца стартират проблемите с храненето, с обездвижването, а при седмокласниците 33% от тях страдат от затлъстяване.

В детска възраст не се предлага диета или модел на хранене като веганство или вегетарианство. Децата се развиват и при тях е нужен ежедневен банкет на мазнини, въглехидрати, белтъчини от друг генезис, и несъмнено, доста придвижване, като рекомендациите са за най-малко един час на ден физическа интензивност.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР