Затлъстяването е проблем, който се среща най-вече в развитите страни.

...
Затлъстяването е проблем, който се среща най-вече в развитите страни.
Коментари Харесай

10 държави, в които затлъстяването е само мит

Затлъстяването е проблем, който се среща най-много в развитите страни.

За разлика от тях, страните с население с най-ниско тегло са най-вече разрастващите се, в които мнозина се борят да слагат храна на масата.

Има обаче страни, които са развити, само че пък жителите им са измежду най-слабите в света. Това са страни, в които диетата и методът на живот способстват популацията да е в добра форма.

World Atlas показва 20-те най-слаби народи в света:

1. Виетнам - 2.1% затлъстяване



Във Виетнам единствено 2.1% от популацията се смята за затлъстяло. Защо виетнамците са толкоз слаби? Като всяка разрастваща се страна, страната се бори с бедността. Според Организацията на обединените народи близо 10% от виетнамското население живее в беднотия, тъй че не е изненада, че доста виетнамци се борят да получат задоволително храна.

Но бедността не е единственото нещо, което ги поддържа слаби. Местната диета, която се състои основно от ориз, зеленчуци и риба, също защищава от затлъстяване. В допълнение, виетнамската просвета акцентира уравновесения метод на живот, който включва и подобаващ баланс на вярната храна.

2. Бангладеш - 3.6%



Бангладеш е втора в класацията на най-слабите народи, като процентът на затлъстяване е единствено 3.6%. Основната, тъжна причина, заради която жителите на Бангладеш са толкоз слаби, е бедността, водеща до апетит и недохранване.

Според Световната продоволствена стратегия на Организация на обединените нации (WFP) 40% от популацията на Бангладеш няма обезпечена храна. Децата са изключително мощно наранени от глада - дотам, че доста от тях страдат от занимателен напредък. Всъщност, WFP пресмята, че изоставането в растежа визира 36% от децата в Бангладеш на възраст под 5 години.

3. Източен Тимор (Тимор-Лесте) - 3.8%



Източен Тимор, прочут още като Тимор-Лесте, има % на затлъстяване от едвам 3. Тук гладът също е сериозен проблем. Всъщност, страната се характеризира с втория най-голям показател на апетит съгласно Глобалния показател на глада за 2020 година

Една от аргументите за продоволствената неустановеност в Източен Тимор е неуспехът на локалните да създават задоволително храна в страната, чието състояние се утежнява от последствията от изменението на климата.

4. Индия - 3.9%



Само 3.9% от индийското население е с наднормено тегло. За разлика от Източен Тимор, Индия създава задоволително храна, с цел да изхрани популацията си. Въпреки това, огромен брой индийци нямат съответен достъп до храна.

Според Организацията на Организация на обединените нации по храните и земеделието (FAO), 189.2 милиона души в Индия са недохранени през 2020 година Хранителните боклуци се показват като една от водещите аргументи за апетит в страната, като 40% от зеленчуците и 30% от зърнените култури не доближават до потребителите и се губят.

4. Камбоджа - 3.9%



Камбоджа има същия % на затлъстяване като Индия - 3.9%. Страната просто не може да изхрани популацията си. Природните запаси са изчерпани от въоръжени спорове. Селското стопанство и производството на храни са наранени и от честите естествени бедствия.

Сезонният дефицит на храна е постоянно срещан в Камбоджа. Всъщност, две трети от семействата в страната страдат от него всяка година. Около 40% от камбоджанските деца са хронично недохранени, което постоянно води до закъснение на растежа.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР