Затишие пред очаквана нова буря и среща на своеобразни агитки

...
Затишие пред очаквана нова буря и среща на своеобразни агитки
Коментари Харесай

На МОЧА: Затишие пред нова буря, демонтажът продължава

Затишие пред предстояща нова стихия и среща на самобитни агитки " за " и " срещу " демонтажа на Паметника на Съветската войска, прочут още и като МОЧА или Монумент на окупационната Червена войска.  

Демонтажът на най-високите фигури продължава, голяма част от Княжеската градина е отцепена, а към преградните уреди продължава да е почерняло от полиция. Дежурни чиновници на органите на реда останаха на пост и през цялата нощ, откакто във вторник вечерта се стигна и до повишаване на напрежението сред съперници на преместването на монумента и тези, които гръмнаха шампанско от наслада , че процедурата към този момент е в ход. 

Привечер с флекс бе отрязана най-високата от фигурите на Паметника на Съветската войска - размахващата автомат ръка на руски боец. Същата заран стартира трансформиралият се в исторически и откъм диспути в годините ремонт на паметника, а откакто скелето за служащите бе вдигнато, стартира и демонтажът на детайлите. 

След като през вчерашния ден Георги Свиленски от Българска социалистическа партия пострада при създалото се напрежение, тази заран общинският консултант от партията Иван Таков още веднъж подречта, че в демонтажа на Паметника на руската войска Българска социалистическа партия вижда противозаконни дейности от страна на страната. " Питаме къде е разрешението за градеж? Къде е планът за реорганизация и реституция? Къде е проектът за сигурност и здраве? Това са наложителни документи ", сподели Таков пред публицисти. 

Той разгласи, че за нарушаванията ще бъдат сезирани всички институции, в това число дирекцията за строителен надзор и Министерството на културата, а БСП ще изиска осъществяване на референдум за ориста на паметника. 

Миналата седмица регионалната администрация на София заяви, че положението на Паметника на Съветската войска е рисково за жителите и е нужна незабавна реституция. Затова скулптурите би трябвало да бъдат демонтирани и преместени. 

260 000 лева коства премахването на Паметника на Съветската войска, заяви пред публичната телевизия регионалният шеф на София Вяра Тодева. Тя посочи, че самият монумент е на стойност 20 000 000 лв.. Елементите ще се отстраняват поетапно и ще се съхраняват на друго място след реституция. 

Днес в 18:00 ч. " Възраждане - София " провежда митинг пред Паметника на руската войска против " реставрацията на фашизма в България ". 

От партията на Костадин Костадинов са пуснали сигнал до Прокуратурата, с който желаят всички длъжностни лица, които имат отношение към Паметника и дейностите, осъществявани по него, да бъдат разследвани за това дали дейностите им са законосъобразни. Отделно на това, започват и взаимна самодейност на общинските съветници от " Възраждане " с искане за осъществяване на референдум по тематиката. 

" Продължаваме промяната " разгласява позиция в формалния си Фейсбук профил във връзка началото на демонтирането на паметника. 

" Възстановяваме и преместваме Паметника на Съветската войска, с цел да се помни предишното, само че и с цел да кажем, че е време да тръгнем напред. Искаме да сложим ясна граница сред паметниците на руснаците, починали за свободата на нашата страна, които почитаме и, въпреки това, тотемите на руския тоталитаризъм ". 

Във вторник водачът на ГЕРБ Бойко Борисов разяснява, че не утвърждава почналото същата заран пренасяне на Паметника на руската войска. 

" И когато мавзолея бутаха, и когато монументи бутат, имам друго мислене за историята. Когато дворци бутат, когато палят монументи на културата... Трябва хората да имат опция и неприятното да го виждат ", съобщи Борисов.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР