Затегнатите условия на пазара на труда ще продължат да оказват

...
Затегнатите условия на пазара на труда ще продължат да оказват
Коментари Харесай

БНБ с прогноза кога ще е пикът на лихвите

Затегнатите условия на пазара на труда ще продължат да оказват напън за по-висок действителен напредък на заплатите по отношение на покачването на продуктивността на труда, като по този метод ще способстват за повишаването на действителния наличен приход на семействата, само че и на разноските за труд на единица продукция на компаниите. Това се споделя в Макроикономическата прогноза на Българска народна банка към края на март.

От банката чакат номиналните разноски за труд на единица продукция да се покачат с 11.6% през 2023 година, след което растежът им да се забави до 5.6% през 2024 година и 5.2% през 2025 година вследствие на по-високата продуктивност при по-умерено повишаване на заплатите.

При съществуващия режим на паричен съвет в България почналият и засилващ се развой по стягане на паричната политика от страна на огромните централни банки, и в частност от ЕЦБ, е причина за повишение на лихвените проценти както по депозитите, по този начин и по заемите в страната. Предприетите от ЕЦБ покачвания на главните лихвени проценти в еврозоната от втората половина на 2022 година бяха пренесени бързо върху лихвените проценти по подписаните покупко-продажби на междубанковия паричен пазар в България, предвиждат още от Българска народна банка.

Експертите акцентират, че в изискванията на запазващ се забележителен приток на притеглен запас, висока ликвидност и мощна конкуренция в банковия бранш, степента и скоростта на преместване върху лихвените проценти по депозитите и заемите остава мощно лимитирана. Въз основа на пазарните упования за по-нататъшно стягане на паричните условия в еврозоната чакаме почналата постепенна наклонност към повишаване на лихвените проценти по заемите и депозитите да се ускори и те да доближат най-високите си стойности в средата на 2024 година, след което да се стабилизират на достигнатите равнища.

Прогнозираното повишение на лихвените проценти по депозитите и продължаващото повишаване на заплатите ще способстват за опазване на относително висок ритъм на напредък на депозитите на неправителствения бранш в банковата система. Същевременно предстоящото закъснение на темпа на нарастване на облагите на компаниите в секторите, свързани с произвеждане и систематизиране на енергийни артикули, ще оказва въздействие за закъснение на темпа на повишаване на депозитите на бизнеса.
 istock istock
Очаква се растежът на заема за частния бранш да се забави от 12.5% на годишна база в края на 2022 година до 6.4% в края на 2023 година и до 4.7% през 2024 година За тази динамичност ще способства плануваното покачване на номиналните лихвени проценти по заемите в комбиниране с предстоящото последователно намаляване на инфлационния напън, слабата капиталова интензивност на компаниите, която не е обвързвана със съфинансиране и грантове по НПВУ, както и предстоящото понижение на търсенето на банков запас от страна на компаниите за оборотни средства и ресурси, се споделя в Макроикономическата прогноза.

Домакинствата теглят интензивно заеми за жилище

Според специалистите евентуален ограничителен резултат върху кредитната интензивност от страна на предлагането се чака да имат оповестените от Българска народна банка покачвания на антицикличния финансов буфер до 1.5%, в действие от 1 януари 2023 година, и до 2.0%, в действие от 1 октомври 2023 година Известно ускорение на годишния напредък на заема се планува през 2025 година, подкрепено от ускоряването на икономическия напредък в страната.

Българска народна банка е ревизирала някои от упованията си по отношение на края на предходната година. В съпоставяне с макроикономическата прогноза от декември 2022 година настоящите упования са за по-висок напредък на действителния Брутният вътрешен продукт през 2023 година и 2025 година, до момента в който прогнозата за растежа през 2024 година е без смяна.
 istock istock
Ревизията в посока по-висок напредък на действителния Брутният вътрешен продукт през 2023 година е в размер на 0.6 процентни пункта и се дължи основно на планувания по-малък негативен принос на чистия експорт и на по-голямото повишаване на частното ползване. Прогнозата за инфлацията в края на 2023 година е ревизирана в посока по-висок напредък на потребителските цени (с 1.4 процентни пункта), което се дефинира основно от значителната проверка към по-висока инфлация в групата на храните.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР